e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Στάση στον λόφο με τον περιώνυμο Ναό - Μουσείο του Αγίου Ανδρέα Κιέβου | Андріївська церква

Ταξίδεψε λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Βρισκόμαστε στην αρχή της Καθόδου του Αγίου Ανδρέου (Andriyivskyy) στο Κίεβο. Η οδός αυτή των Καλλιτεχνών χαρακτηρίζεται από τον ναό - μουσείο του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος δεσπόζει πάνω σ' ένα λόφο με θέα στον Δνείπερο Ποταμό. 

Κατά τα πιστευόμενα των Ουκρανών, ο Απόστολος Ανδρέας έφθασε μέχρι τον τόπο τους, κήρυξε τον Χριστό στους Ρως, έμπηξε μάλιστα έναν σταυρό πλάι στον Ποταμό, εκεί όπου έμελλε να κτισθεί ναός! 






Ο υφιστάμενος ναός οικοδομήθηκε το 1747-1754, πάνω σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Bartolomeo Rastrelli. Εκείνο που μας προκάλεσε ανησυχία, αλλά και τους ειδικούς απασχολεί (όπως πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο) είναι ότι ο μισός λόφος έχει σημάδια υποχώρησης, οπότε για τον φόβο της κατολίσθησης είχε περιορισθεί το βόρειο τμήμα του προαυλίου.




Για να φθάσει όμως ο επισκέπτης στο προαύλιο, πρέπει να οπλισθεί με κουράγιο της ανάβασης πάμπολλων σιδερένιων σκαλοπατιών... 




Μόλις όμως φθάνεις στο προαύλιο, η θέα προς την πόλη, αλλά κυρίως προς τον Ποταμό, σε κάνει να λησμονείς το λαχάνιασμα της ανόδου!






Εκείνο που θαυμάζουμε είναι οι κίονες του ναού σε κορινθιακό ρυθμό και οι διάφορες διακοσμήσεις, όπως και το ψηλότατο και χρυσοξυλόγλυπτο τέμπλο, με το κόκκινο φόντο, το οποίο προσδίδει στο μνημείο ιδιαίτερη επιβλητικότητα. 
     Μετά από ποικίλες περιπέτειες στο πέρασμα των χρόνων και μάλιστα του πρώτου μισού του Εικοστού Αιώνα, το 1968 έγινε Μουσείο, ανοικτό στους επισκέπτες εκ περάτων της γης!
     Εκκλησιαστικώς ο ναός υπήγετο μέχρι το 2018 στην αυτοτιτλοφορούμενη "Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία", γνωστή ως UAPC. Αμέσως μετά την ενοποίησή της με τον νεοπαγή Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Εκκλησία της Ουκρανίας (με Προκαθήμενο τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο), η Πολιτεία της χώρας προσέφερε τον περιώνυμο αυτό Ναό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως έδρα του ανασυσταθέντος Σταυροπηγίου στο Κίεβο και ως ορατή έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην νεοπαγή Εκκλησία της χώρας. Εκεί εδρεύει ο Πατριαρχικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σήμερα είναι ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Ανισένκο).
     Τα τελευταία χρόνια ο περί ού ο λόγος Ναός και τα έργα τέχνης που εμπεριέχει συντηρήθηκαν δεόντως από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και παραδόθηκαν αποκαταστημένα όλα στις επόμενες γενιές!




Η επίσκεψη τέλειωσε και ήδη κατεβαίνουμε τα χαλύβδινα σκαλοπάτια του Αγίου Ανδρέα! Δεξιά μας, η διάσημη οδός - κάθοδος των Καλλιτεχνών


Δεν υπάρχουν σχόλια: