e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Η εργασία, δείγμα σωματικής και πνευματικής υγείας

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ,

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Η υπέρτατη ευτυχία βρίσκεται μονάχα σ΄αυτούς που με όλη τους την ψυχή πιστεύουν στον Χριστό και που Τον βάζουν στα κατάβαθα της καρδιάς τους. Όλοι αυτοί, που ζουν σύμφωνα με τους νόμους του Θεού, που είναι υπήκοοι του θείου θελήματος και καθίστανται πολίτες της ουρανίου Βασιλείας και ομοτράπεζοι του Χριστού. Οι άνθρωποι που κάλεσε δίπλα του ο Κύριος για να γίνουν μαθητές Του δεν υπήρχαν πλούσιοι και διάσημοι ούτε όμως ζούσαν ανεπάγγελτοι.

Ζούσαν αξιοπρεπώς από την εργασία των χειρών τους κυρίως την αλιεία, ήταν ξυπόλητοι με χέρια ροζιασμένα από τον μόχθο. Παρά ταύτα οι χειρωνάκτες τα χρόνια εκείνα περιφρονούντο. Η εργασία των χεριών εθεωρείτο υποτιμητική, ταιριαστή μόνο για τους φτωχούς και για τους δούλους. Με την έλευση όμως του Κυρίου, τα δεδομένα και οι αντιλήψεις αυτές άλλαξαν άρδην. Ο Χριστός καθαγιάζει και ευλογεί την εργασία και την εξυψώνει στον θρόνο που της αξίζει. Την θεώρησε πλέον καθήκον όλων των ανθρώπων και κάτι το τιμητικό, όχι το ευτελές και ντροπιαστικό, ταιριαστό μόνο στους δούλους. Ήδη από την αρχή της γης και του ανθρώπινου γένους κατά την δημιουργία του κόσμου, ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, δίνοντάς του την εντολή, πριν την πτώση ακόμη, να εργάζεται.

Οι προφήτες και οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης εργάζοντο. Παραδείγματος χάριν ο Μωυσής, ο Αμώς και ο Δαυίδ ήταν βοσκοί. Ο Κύριος υπήρξε ξυλουργός και ο Απόστολος Παύλος παρότρυνε τους χριστιανούς των πρώτων χρόνων να μην είναι αργοί, καθώς και ο ίδιος εργαζόταν, ασκώντας το επάγγελμα του σκηνοποιού.

Η εργασία είναι ευλογία του Θεού και δείγμα σωματικής και πνευματικής υγείας, αρκεί να μην εκτρέπεται του σκοπού της και να οδηγεί σε αφροσύνη και εκμετάλλευση του άλλου με αδικία και πλεονεξία. Αλλά να διέπετε από το πνεύμα της φιλανθρωπίας. Ο άνθρωπος δεν ζει για να εργάζεται εγωιστικά και να πλουτίζει. Εργάζεται για να ζει, όπως όρισε ο Θεός και να ευεργετεί τον πλησίον του. Μόνον αν ακολουθήσουν τις θείες εντολές οι άνθρωποι, καθίστανται, όχι απλώς εργαζόμενοι, αλλά κοπιάζουν και για την σωτηρία των συνανθρώπων τους και την δική τους. Γίνονται αλιείς ανθρώπων και μέτοχοι της ουρανίου Βασιλείας, όπως καλούμαστε να γίνουμε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: