e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Θα συνεορτασθούν οι Άγιοι Χαράλαμπος και Βλάσιος στη Φανερωμένη Βανάτου (10.2.2024)

Ως Ενορία είμαστε έτοιμοι για τον συνεορτασμό των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου των θαυματουργών, στην Ενορία μας, εδώ στο Βανάτο Ζακύνθου, δεδομένου ότι συνδέεται πνευματικά η περιοχή μας και με τους δύο. 

Του μεν Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει από αιώνος εκφραστική Εικόνα, σε ξυλόγλυπτη Καθέδρα και απότμημα λειψάνου του Αγίου, του δε Αγίου Βλασίου μνημονεύεται Μονή, στο κέντρο του Βανάτου, το 1495. Σημειωτέον ότι στον Ναό μας υπάρχει εικόνα του Αγίου Βλασίου και απότμημα λειψάνου Του. Και των δύο Ιερομαρτύρων τα ιερά Λείψανα ετέθησαν φέτος σε λειψανοθήκη και θα προταθούν από κοινού για πρώτη φορά σε προσκύνημα.

Έτσι, το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, από 8 έως περίπου 10.15 το πρωί, στον Ναό της Φανερωμένης, θα λάβουν χώραν τα ακόλουθα ιεροτελεστικά:
α) Εόρτιος Όρθρος και Ιερατικό Συλλείτουργο.
β) Ομιλία από τον κ. Σταμάτιο Ζούλα (Μάστερ Θεολογίας), με θέμα: "Νέφος Μαρτύρων μαρτυρούν Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Οι περιπτώσεις των Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου".
γ) Αρτοκλασίες, τις οποίες προσφέρουν οι ευλαβείς οικογένειες εκ της Ενορίας μας, των κ.κ. Αλ. Αβούρη και Αν. Δρογγίτη.
δ) Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μετάβαση στον τόπο της πάλαι ποτέ Μονής του Αγίου Βλασίου, μαζί με την Εικόνα Του, όπου θα αναπεμφθεί Δέηση ενώπιον του παλαιού Προσκυνηταρίου που υπάρχει εκεί.
ε) Προσφορά πρωινών κερασμάτων στο παρακείμενο του Προσκυνηταρίου εστιατόριο "Στης γυναίκας του Αλέξη", χορηγία των φιλαγίων ιδιοκτητών του καταστήματος, Αλέξη και Μάντυς Αβούρη μετά των καλών συνεργατών τους. 

Όσοι φιλομάρτυρες και φιλέορτοι πιστοί, καλοδεχούμενοι!!!

Υστερόγραφο: Την επόμενη μέρα, Κυριακή 11/2, ημέρα της κατεξοχήν μνήμης του Αγίου Βλασίου, ο Ιερομάρτυς θα τιμηθεί κανονικά επίσης, στον ίδιο Ναό της Φανερωμένης!
Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: