e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Αναθεώρηση της στάσης μας έναντι του Ερχόμενου προς το Πάθος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή  των Βαΐων   28/4/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο Ιησούς και οι Μαθητές Του βρίσκονταν στο βόρειο μέρος της Γαλιλαίας. Ξαφνικά ο Κύριος λαμβάνει την απόφαση να κατευθυνθούν προς τον νότο και να εισέλθουν στην πόλη των Ιεροσολύμων για την εορτή του Πάσχα. Τα νέα όμως που φτάνουν από τα Ιεροσόλυμα δεν είναι καλά για τον ίδιο τον Ιησού. Η θρησκευτική ηγεσία, με προεξάρχοντες τους αρχιερείς και τους Σαδδουκαίους οι οποίοι είχαν ενοχληθεί από τη δράση και το κήρυγμα Του, μεθόδευαν τη σύλληψή Του.

Ο Κύριος, αφού διέμεινε για λίγο στη Βηθανία κοντά στο Λάζαρο και την οικογένεια του, αφού τον ανέστησε από τους νεκρούς και δέχθηκε την ευγενική κίνηση της αδερφής του Μαρίας να του αλείψει τα πόδια με μύρο,  έφθασε στα Ιεροσόλυμα. Η φήμη Του που προηγήθηκε -και σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η ανάσταση του Λαζάρου-, έκανε τους κατοίκους των Ιεροσολύμων να Τον υποδεχτούν, στρώνοντας τον δρόμο που θα περνούσε με κλαδιά φοινίκων.  Το τραγικό σε αυτό το γεγονός είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δέχονται τον Ιησού ως Μεσσία, κραυγάζοντας ωσαννά, είναι οι ίδιοι που σε λίγες μόνον ημέρες θα ζητήσουν από τον Πιλάτο την άμεση σταύρωσή Του.

Η Αγία Εκκλησία μας, μες από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, με τα κρίσιμα γεγονότα των Παθών του Κυρίου μας, καλεί όλους εμάς σε μιαν αναθεώρηση της πνευματικής στάσης μας. Η τυπολατρία και  ο ζηλωτισμός, που πηγάζουν πολλές φορές από τη παραδοσιακή θρησκευτικότητα, καθώς και η  δειλία και ο φόβος, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη πνευματική μας πορεία. Πρότυπο για όλους εμάς τους χριστιανούς μπορεί να γίνει η άδολη και αυθόρμητη κίνηση αγάπης και εμπιστοσύνης στον Ιησού από την αδελφή του Λαζάρου, τη Μαρία. Το μήνυμα αυτό, που μας μεταφέρει ο ιερός ευαγγελιστής μέσα από τη στάση και το παράδειγμα της Μαρίας, είναι ένα μήνυμα ζωής σε εμάς, εάν επιθυμούμε πραγματικά κι εκ βαθέων να βιώσουμε στην ουσία τους τα φρικτά -πλην όμως ζωοπάροχα- δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, άξιοι μέτοχοι εν τέλει της αναστάσιμης Χαράς του Κενού Μνημείου. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: