Την ιαχή “Άξιος”, που επαναλήφθηκε αρκετές φορές, οι Ορθόδοξοι της Κορυτσάς απηύθυναν στον μέχρι πρόσφατα Μητροπολίτη τους Ιωάννη, στον Μητροπολιτικό Ναό Κορυτσάς, όπου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή Γ΄ Νηστειών και ήταν η πρώτη του λειτουργία ως Αρχιεπίσκοπος.
Ήταν πολύ συγκινητικό το κλίμα, καθώς ο κ. Ιωάννης διακόνησε ως Επίσκοπος επί 27 ολόκληρα χρόνια στη Μητρόπολη Κορυτσάς και οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις της Ορθόδοξης Κοινότητας και όχι μόνο της περιοχής είναι έντονες και ζωντανές.
Με τρεμάμενη φωνή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Κορυτσάς, πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας, αναφέρθηκε στη διακονία του Αρχιεπισκόπου στη Μητρόπολη, όπου με πόθο στην καρδιά και προσηλωμένος στο όραμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, πορεύτηκε και πορεύεται πάντα μπροστά, με την πεποίθηση ότι ο Θεός είναι δίπλα του και του δίνει πνευματικά φτερά.
Παρ’ ότι θα τον στερηθεί η Κορυτσά ως Μητροπολίτη, εν τούτοις πλέον θα έχει την ευθύνη ολόκληρης της Εκκλησίας της Αλβανίας, άρα ο σύνδεσμος με την πρώην Μητρόπολή του θα εξακολουθεί να υπάρχει υπό άλλη ιδιότητα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ο οποίος είναι Τοποτηρητής της Μητρόπολης, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του, τόνισε ότι «το μονοπάτι μας περνάει μέσα από το Σταυρό, μέσα από τις δυσκολίες. Ο Σταυρός είναι μια εξαιρετική βοήθεια. Αν καταλάβουμε το μυστήριο του Σταυρού η ζωή μας θα αλλάξει. Η ελπίδα στον Σταυρό είναι φως. Σταματάμε στην Ανάσταση. Ο Σταυρός είναι το όργανο της Ανάστασης για τον Χριστό.
Ο δρόμος μας θα έχει δυσκολίες. Ο Σταυρός του Χριστού ξεπέρασε τον κόσμο και το κακό. Το σημερινό Ευαγγέλιο έχει πολύ νόημα. Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, να σηκώσει τον Σταυρό και να αρνηθεί τον εαυτό του και να με ακολουθήσει. Όταν ο Θεός μας λέει να αρνηθούμε τους εαυτούς μας, εννοεί το ψεύδος.
Σήμερα ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει πνευματικό σκοτάδι. Οι τεχνολογίες έχουν κορυφωθεί, ωστόσο δεν υπάρχει χαρά. Λείπει η πνευματική ζωή, αρνούμενοι το ψεύδος θα ανακαλύψουμε το φως”.
Απευθυνόμενος στους Κορυτσαίους είπε: “Είμαι συγκινημένος σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με βοήθησαν. Ο χωρισμός δεν είναι εύκολος. Ο χωρισμός είναι προσωρινός. Θα προσευχηθώ για αυτή την Επισκοπή να είναι εδώ ένα κομμάτι της ζωής μου και για γραπτό χρόνο μέχρι να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης, θα καλύπτω αυτή την Επισκοπή. Η ιστορία της Εκκλησίας είναι δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτή την ημέρα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλους, αν έβλαψα κάποιον”.
Και κατέληξε: “Θα ήθελα να προσευχηθείτε για μένα γιατί ο δρόμος μας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είστε οι ζωντανές πέτρες της Εκκλησίας. Οι ζωντανοί άνθρωποι δίνουν αξία στους τοίχους”.
Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Βερατίου Άστιος, ο τιτουλάριος Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο βοηθός Επίσκοπος Κρούγιας Αναστάσιος, καθώς και ιερείς της Μητροπόλεως.
π. Ηλίας Μάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου