e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025

Ακλόνητοι στην Πίστη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 21/12/2025

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Με τη συγγραφή της προς Εβραίους επιστολής ο Παύλος θέλησε μέσα από τον μεστό νοημάτων, θεολογικό του λόγο να αφυπνίσει τους νέους χριστιανούς που προέρχονταν από την ιουδαϊκή κοινότητα, να μείνουν σταθεροί στην πίστη προς τον Χριστό. Αυτό, γιατί κάποιοι εξ αυτών, φοβούμενοι τις εχθρικές καταστάσεις που καλλιεργούσαν οι ομοεθνείς τους, επέστρεφαν σε κάποια από τα έθιμα της παλαιάς θρησκείας. Ο κίνδυνος αυτός γινόταν όλο και πιο ορατός όσο πλήθαιναν οι ιουδαίοι που ακολουθούσαν την διδασκαλία του Ευαγγελίου και βαπτίζονταν χριστιανοί.

Στο ενδέκατο κεφάλαιο της εν λόγω επιστολής, τμήμα της οποίας ακούσαμε σήμερα, ο Παύλος ξεκινά με το να δώσει έναν σαφή ορισμό του τι είναι η Πίστη. «Έστι δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων». Αφού καταφέρνει να δώσει τον απόλυτο ορισμό της έννοιας αυτής, προχωρά στην ανάδειξη πολλών εκ των προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης που αποτέλεσαν τους «ήρωες» της αληθινής πίστεως. Η αναφορά σε αυτά τα πρόσωπά όπως τον Γεδεών, τον Σαμψών, τον Βαράκ, τον Ιεφθάε, τον Σαμουήλ και τον Δαυίδ, αλλά και στα όσα εκείνοι κατόρθωσαν μες από την ακλόνητη πίστη τους στον αληθινό Θεό, προφανώς χρησιμοποιείται για να γίνει ο λόγος του πιο οικείος στους ιουδαίους, οι οποίοι σέβονταν τα βιβλικά αυτά πρόσωπα.

Με την αδρομερή εξιστόρηση κάποιων εκ των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή αυτών των προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, ο Παύλος θέλησε να τονίσει στους παραλήπτες της επιστολής του ότι ο δρόμος της αληθινής πίστης είναι ένας δρόμος που σίγουρα δεν είναι σπαρμένος από άνθη. Οι παραπάνω βιβλικές προσωπικότητες έζησαν μια ζωή διώξεων και κακουχιών, ταλαιπωρούμενοι όσο λίγοι. Έμειναν όμως ακλόνητοι στην πίστη τους και με αυτήν πορεύτηκαν τον δρόμο της σωτηρίας.

Αγαπητοί μου, τα πρότυπα της πίστεως που προβάλλει σήμερα ο απόστολος Παύλος δεν αφορούν μόνον στους ιουδαίους, στους οποίους ήταν αρκετά οικεία λόγω της κοινής θρησκευτικής τους καταγωγής. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να αγγίξουν και όλους εμάς τους χριστιανούς, που και στο άκουσμα των περιπετειών, των παθών αλλά και του σθένους τους να υποστηρίξουν την αληθινή τους πίστη, λαμβάνουμε πνευματικά εφόδια για να πορευτούμε κι εμείς όχι απαραίτητα ως «ήρωες», αλλά τουλάχιστον ως πραγματικοί φίλοι του Χριστού. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: