e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026

Ο νεοχειροτονηθείς διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα»

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο χειροτονηθείς διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2026 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Παναμά από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, μιλάει για πρώτη φορά γι’ αυτή του την απόφαση και εξέλιξη.

Η χειροτονία του διακόνου Μιχαήλ Καρλούτσου ήταν έκπληξη για πολλούς εντός και εκτός Αμερικής. Είναι υιός του μεγάλου πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλεξάνδρου Καρλούτσου και της πρεσβυτέρας Ξανθής. Είναι έγγαμος και πατέρας 5 παιδιών.

Αποκάλυψε κατά την ροή της συνέντευξής μας, πως υπήρχε πάντοτε ενδόμυχα η σκέψη και η επιθυμία του, αλλά την τελική απόφαση την έλαβε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 μέσα στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριδας όπου διαμένει με την οικογένειά του.

Από την εις διάκονο χειροτονία του Μιχάλη Καρλούτσου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Παναμά. Διακρίνεται ο πατέρας του, μέγας πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Εξηγεί γιατί χειροτονήθηκε στην Μητρόπολη Μεξικού κι όχι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην οποία ανήκει παιδιόθεν, ενώ παραδέχεται ότι δεν διαθέτει θεολογική κατάρτιση και πως ο ρόλος του θα είναι αμιγώς λειτουργικός και εκκλησιαστικός, κι όχι διοικητικός. Αποκαλύπτει ότι για την χειροτονία του έλαβε την ευχή και κανονική άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ τονίζει ότι επιθυμία του είναι να συμβάλλει παντοειδώς στο ιεραποστολικό έργο του Μητροπολίτη Μεξικού Ιακώβου, με τον οποίον συνδέονται με στενή μακρόχρονη φιλία και γνωριμία.

Θα συνεχίσει την εργασία του και την διατήρηση του γραφείου του στην Αθήνα, ενώ θα παραμείνει διάκονος εσαεί.

Η συνέντευξη του διακόνου Μιχαήλ Καρλούτσου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Συγχαρητήρια π. Μιχαήλ για την είσοδό σας στον ιερό κλήρο. Μα τι έκπληξη ήταν αυτή; Πότε το αποφασίσατε;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Το συζητούσα τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά την τελική απόφαση την τελική απόφαση την έλαβα την προηγούμενη Κυριακή 25 Ιανουαρίου που ήμουν στην εκκλησία της κοινότητάς μου της Αγίας Αικατερίνης στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριδας, καθόμουν μόνος μου στο πίσω μέρος όπως κάνω πάντοτε και είπα Θεέ μου είμαι 54 ετών και τώρα πρέπει να δώσω τη ζωή μου σε Σένα, αισθάνομαι ότι με σπρώχνεις προς τα εκεί, κι αν το θέλεις Εσύ θα το κάνω επιτέλους. Μου πήρε 54 χρόνια για να φτάσω σε αυτή τη στιγμή.

Ο Μιχάλης Καρλούτσος στέκεται μπροστά στην εικόνα του Χριστού λίγο πριν την χειροτονία του εις διάκονο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

«Ε.Κ.»: Δηλαδή αυτή ήταν η στιγμή της κλήσης σας;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Με τον Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβο γνωριστήκαμε στη δική του χειροτονία σε διάκονο, δηλαδή πολλά χρόνια γνωριζόμαστε. Μου τηλεφώνησε ο Μητροπολίτης Ιάκωβος από την Αθήνα και μου είπε σήμερα ήταν η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ναό στο τέλος του Νοεμβρίου και μου είπε ότι στην ομιλία του ο Παναγιότατος είπε πως αυτή την ημέρα πάντοτε έχουμε χειροτονία και λυπάται διότι τούτη τη φορά δεν είχε κάποιον. Και ο Μητροπολίτης πήγε στο Ιερό και του είπε, Παναγιότατε έχω μια ιδέα. Κι όταν τον ρώτησα για ποιον, μου απάντησε εσένα. Αυτή ήταν μία ιδέα η οποία άνοιγε την πόρτα.

«Ε.Κ.»: Γιατί χειροτονηθήκατε στην Μητρόπολη Μεξικού κι όχι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής;

Οικογενειακή φωτογραφία του Διακόνου Μιχαήλ Καρλούτσου με την σύζυγό του Αναστασία και τα παιδιά τους με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΉ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Για δύο λόγους: Κατ’ αρχήν αγαπώ πολύ τον Μητροπολίτη Μεξικού Ιάκωβο, είναι σαν μικρός μου αδελφός και,, δεύτερον η οικογένειά μας η γυναίκα μου, η κόρη μου, τα αγόρια μας κάνουν πολλά πράγματα για την Ιεραποστολή. Η κόρη μου πήγε στη Γουατεμάλα, τα αγόρια παρέχουν σίτιση στους άστεγους και μας προσέλκυσε εδώ διότι θέλουμε να βοηθήσουμε, κι αυτή η Μητρόπολη είναι κοντά μας όχι γεωγραφικά, αλλά καρδιακά.

«Ε.Κ.»: Θα μετακομίσετε στο Μεξικό;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Οχι, όχι. Θα είμαι λαϊκός-διάκονος, είναι καθαρώς λειτουργικός και εκκλησιαστικός ο ρόλος μου, δεν υπάρχουν διοικητικές ευθύνες. Η αφοσίωσή μου είναι στον Μητροπολίτη Μεξικού Ιάκωβο να τον βοηθήσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο μπορώ, να τον υποστηρίξω, να προαγάγω μερικές από τις αγγλόφωνες χώρες της Μητρόπολης και είναι αρκετές, να βοηθήσω καθ’ οιονδήποτε δυνατό τρόπο.

«Ε.Κ.»: Θα έρχεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Φυσικά. Θα επιστρέψω εδώ για την γιορτή του Ευαγγελισμού, θα είμαι εδώ για την Μεγάλη Εβδομάδα. Θα ταξιδεύουμε μαζί με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο, όμως δεν θα φύγω από τη Φλόριδα, εκεί μένουμε εμείς και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Επίσης δεν θα φύγω από την εργασία μου στην Αθήνα, κι αυτό που θέλω να κάνω στην Αθήνα είναι μεγάλο έργο.

Από την εις διάκονο χειροτονία του Μιχάλη Καρλούτσου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

«Ε.Κ.»: Τι είναι αυτό στην Αθήνα;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Κάνω όλα τα πολιτικά για το Hot Rock International, που είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα Resorts, είμαι υπεύθυνος για όλες τις δημόσιες σχέσεις για την εταιρεία. Και επειδή κάνουμε μεγάλο έργο τώρα στο Ελληνικό, και με επέτρεψαν το κεντρικό μου γραφείο να είναι στην Αθήνα.

«Ε.Κ.»: Η θέση του διακόνου στην Μητρόπολη του Μεξικού θα είναι εθελοντική ή έμμισθη;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Εθελοντική. Πρέπει να ξέρετε ότι ποτέ δεν έχω λάβει κανενός είδους αμοιβή για την Εκκλησία, ποτέ. Δεν θέλω μισθό. Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία να προσφέρουμε στην Εκκλησία. Ως Αρχων και ως λαϊκός, πάντοτε προσέφερα τον χρόνο και τα ταλέντα μου.

Δεν έχω χρήματα, αλλά δεν χρειάζομαι χρήματα από την Μητρόπολη, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

«Ε.Κ.»: Σκέπτεστε να πάτε στη Θεολογική Σχολή, γιατί από όσο γνωρίζω δεν έχετε θεολογική παιδεία.

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Δεν πήγα ποτέ στη Θεολογική Σχολή. Ηταν όνειρο της ζωής μου, αλλά είχα δουλειές και δεν είχα την ευκαιρία να πάω. Τώρα στην ηλικία των 54 ετών να πάω στη Θεολογική Σχολή θα ήταν μεγάλη χαρά, όμως με όλες τις ευθύνες που έχω το βλέπω να είναι δύσκολο, αλλά ίσως μια μέρα να γίνει. Η Μητρόπολη βασικά προσφέρει αυτά τα μαθήματα μέσω της Σχολής μας στο Πουέρτο Ρίκο και θα εγγραφώ.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ευλογεί τον Μιχάλη Καρλούτσο λίγο πριν την είσοδο του στο Ιερό Βήμα για την χειροτονία εις Διάκονο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

«Ε.Κ.»: Θα μείνετε διάκονος για πάντα;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Προσδοκώ να αποβιώσω ως διάκονος, ύστερα από πολλά, πάρα πολλά χρόνια.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεστε που σας χειροτόνησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Η πιο απίστευτη τιμή που θα μπορούσε να έχει κάποιος. Είναι ένας ξεχωριστός ιεράρχης. Είναι ένας μοναδικός άνθρωπος.

«Ε.Κ.»: Πότε ενημερώσατε τους γονείς σας για την απόφασή σας να γίνετε κληρικός;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Λίγο μετά την ευλογία που έλαβα από τον Μητροπολίτη Ιάκωβο, πριν από δύο μήνες. Ολοι, βέβαια, καταλάβαιναν ότι αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσα και σκόπευα να επιδιώξω, ωστόσο, ήταν μια απόφαση που έπρεπε πρώτα να πάρω ο ίδιος.

«Ε.Κ.»: Η σύζυγός σας η Αναστασία τι λέει;

Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος: Η Αναστασία είναι μία τόσο ξεχωριστή γυναίκα. Με βοήθησε από την αρχή μέχρι το τέλος και μου είπε, αν είναι αυτό που θέλεις θα το κάνουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια, κι είναι αυτό που κάνει την Αναστασία τόσο ξεχωριστή κι εμένα τόσο τυχερό.

Ο πατέρας του χειροτονηθέντος Διακόνου Μιχαήλ Καρλούτσου, μέγας πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος εναγκαλίζεται τον υιό του, Διακρίνεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΉ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Ο Διάκονος Μιχαήλ Καρλούτσος εισοδεύει τα Τίμια Δώρα της Ευχαριστίας κατά την Μεγάλη Είσοδο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Θεόδωρος Καλμούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: