e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού 2008 στο Μπανάτο Ζακύνθου

Με αισθήματα πνευματικής κατάνυξης κι εθνικής αγαλλίασης γιορτάσαμε σήμερα το πρωί στην Ενορία μας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τη μακρά τουρκική δουλεία.

Η θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία τελέστηκαν στον ναό της Φανερωμένης μας, κάτω από δύσκολες καιρικές καταστάσεις.






Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εμπνευσμένα ο κ. Δημήτριος Σεμιτέκος, καθηγητής του Γυμνασίου Βανάτου, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Αρκαδίων κ. Στυλιανός Μποζίκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τιμόθεος Ζώντος και Διονύσιος Τουρκάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλέξιος Αβούρης, άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιπροσωπείες των Σχολείων μας και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Κατάθεση στεφάνων δεν πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Λάμπρου Ζήβα, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης και των ισχυρών ανέμων, αλλά -αυτοσχέδια- ενώπιον της Εικόνας του Ευαγγελισμού.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση των επισήμων και του λαού στο Δημαρχείο από τον κ. Δήμαρχο Αρκαδίων.

7 σχόλια:

don basilio είπε...

Κατεντράλε ντελ Μπανάτο. Να είχε και την ίδια τύχη (από υλικής πλευράς) και η οριγκινάλε τση Χώρας. Αλλά επειδή φίλος Πλάτων, η απουσία του ουρανού μου κακοφαίνεται πάντα όταν υπάρχει τετρασκέλι με κόνισμα στο σολέα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

χρόνια πολλά και κατά την επιθυμία να σού πέμψει η Παρθένα!

Ως προς την απουσία "ουρανού", μία παροιμία λέει, δια στόματος μιανής πεθεράς: "Νυφούλα μου, όχι όπως ήξερες, αλλά όπως εύρηκες". Τουτέστιν, εν τω χωρίω Βανάτω ου παρελάβομεν από τους προπάτορες "ουρανό" στο "τετράποδό" μας, ει μη μόνον υπεράνω της εικόνος της Αναστάσεως (40 ημέρες) και υπεράνω της καθέδρας τση Κυράς τση Παναγούλας κατά το θερινό της Πανηγύρι.

Ταύτα και διατελώ μετά εορτίων θερμών αισθημάτων!

Δέσποινα είπε...

Χρόνια πολλά για την διπλή γιορτή!
Και του χρόνου με υγεία!

don basilio είπε...

Η μακαρίτισσα η Γρία (Θεός σχωρέστονε, δεν ήταν κακός, αλλά ώρες ώρες φαινότουνα) πάντοτε με διόρθωνε άμα το έλεγα τετράποδο, γιατί έτσι έλεγε λέμε τα ζωντανά. Δηλαδή συμπάθειο του Χριστού δεν έχει ουρανό το κόνισμα;
Αλλά τόμου έτσι λέει το τσερεμονιάλε τσι φαμόζας κώμης, εγώ ποίος είμαι να το σχολιάσω. Οι παραδόσεις πάντοτε είναι εύπλαστες πάντως και εμείς οι Ζακυθινοί επιλεκτικοί.

P. Kapodistrias είπε...

@ Don Basilio,

Έχεις απόλυτο δίκιο. Διορθώνω: Και στα Χριστούγεννα γίνεται η χρήση "ουρανίας".

Ως προς το "τετράποδο" ("τετρασκέλι" το λές εσύ), έτσι το παρέλαβα, έτσι το λέω. Μετά από 40 και βάλε χρόνια διακονίας στους ναούς, τώρα θα το αλλάξω;;;;

Τώρα όμως που το σκέφτομαι, ίσως είχαν δίκιο οι Ζακυνθινοί να το λένε "τετράποδο", επειδή σχεδόν πάντα, τα πόδια ήταν απομίμηση ποδιών ζώων, π.χ. λιονταριού, όπως και των καθεδρών.
Πώς το ακούς αυτό; Δε σού φαίνεται λογικό;

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

αντεύχομαι προσευχόμενος υγεία, δύναμη και πρόοδο!

don basilio είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.