e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

"Σύμμαχος" η τεχνολογία για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού

Άρθρο του Κώστα Καντούνη στην Απογευματινή

Προκειμένου να αναπτυχθεί ουσιαστικά ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα, η Εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ως μέσο οργάνωσης και δικτύωσης και να «μιλήσει» σε πολλές ακόμη γλώσσες. Αυτή ήταν η άποψη που επικράτησε στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου στη Ζάκυνθο, και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Μεταξύ άλλων, οι σύνεδροι επισήμαναν την ανάγκη για εξειδίκευση των ξεναγών που εργάζονται σε προσκυνήματα, καθώς, όπως είπαν, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν είναι κατάλληλα. Οι άνθρωποι, πρόσθεσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες, πρέπει να βιώνουν την επίσκεψη και όχι να αντιμετωπίζονται ως… έσοδα από τον τουρισμό.

«Δεν επιθυμούμε να γίνουμε ταξιδιωτικοί πράκτορες, ούτε να φάμε το ψωμί άλλων ανθρώπων. Μπορούμε όμως ως Εκκλησία ή ως Μητροπόλεις ξεχωριστά να συστήνουμε ξεναγούς ειδικευμένους σε θέματα προσκυνηματικού τουρισμού», τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συνεδρίου Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. «Η Εκκλησία –προσέθεσε– καλείται σήμερα να προβάλει στα μέλη της –και όχι μόνον– κάτι που ενώ στα μάτια των πολλών ίσως φαίνεται παρωχημένο και ξεπερασμένο, γι’ αυτήν είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα ωφέλιμο ψυχικά, στο διάβα των αιώνων. Τούτο είναι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις».

Ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος υποστήριξε από την πλευρά του: «Η Πολιτεία αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά τον προσκυνηματικό τουρισμό από την Εκκλησία. Δεν είναι θέμα εσόδων οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, ούτε απλώς ένα ακόμη πεδίο τουρισμού».


«Πάντοτε οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ήταν για το Πατριαρχείο μας ένας τομέας που δίναμε προσοχή», είπε ζητώντας το λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.«Ενδεικτικά θα σας πως ότι πέρσι είχαν έρθει στην Αίγυπτο μόνον από τη Ρωσία 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ στο Σινά πήγαν 700 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτά είναι νούμερα δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος. Εμείς», προσέθεσε ο κ. Θεόδωρος, «είμαστε σε επαφή με τους ξεναγούς. Τους καλούμε στο Πατριαρχείο τακτικά, συζητούμε μαζί τους, τους δίνουμε κατευθύνσεις. Θέλω να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στο ρωσικό πληθυσμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: