e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε δεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β΄

Σύμφωνα με το σημερινό Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εκδόθηκε πριν λίγο,  Ανεγνώσθη η από 1ης Σεπτεμβρίου 2011 επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, εις την οποία αναφέρει ότι «για λόγους υγείας και καταπονήσεως σωματικής, μη δυναμένου να συνεχίσει εν πλήρει δυνάμει την διακονίαν του» επιθυμεί να παραιτηθεί από τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σεβομένη την προσωπική επιλογή του Σεβασμιωτάτου, έκανε ομοφώνως αποδεκτή την υποβληθείσα παραίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιερατική διακονία και προσφορά του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, στο συντελεσθέν έργο του, τόσο στις διάφορες θέσεις που η Εκκλησία τον τοποθέτησε, όσο και ως ποιμενάρχης στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκειά Της.

Το Νυχθημερόν δεν είναι χαρούμενο με την εξέλιξη αυτήν, αναγνωρίζει όμως ότι η απόφαση του Σεβ. Χρυσοστόμου είναι πέρα για πέρα ανδρεία στάση έναντι τής Εκκλησιαστικής και Ζακυνθινής Ιστορίας, αλλά κι έναντι του εαυτού του, παρακαταθήκη για τους επιγενόμενους παντός καιρού και τόπου.

Ο Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ζακύνθου δεν ορίσθηκε ακόμη. Μόλις έχουμε νεότερα θα Σάς ενημερώσουμε.
* Διαβάστε, εξάλλου, ολίγες σκέψεις τού π. Παναγιώτη Καποδίστρια επί του θέματος, στον ίσκιο του Ήσκιου, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: