e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η εθιμική βραδιά της παραμονής των Φώτων στη Ζάκυνθο
























Επίσημη ήταν η βραδιά απόψε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων και ύστερα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. 

Κατά την τοπική εκκλησιαστική τάξη, κάθε παραμονή των Φώτων, ο Όρθρος της Εορτής ψάλλεται αφ' εσπέρας και στην Δοξολογία, ο οικείος Επίσκοπος, ως "εις τόπον και τύπον" του Επιφανέντος Χριστού, μεταβαίνει λιτανευτικά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Έτσι λοιπόν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συνοδευόμενος από τον Γέροντά του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο (ήδη Πρωτοσυγκελλεύοντα Ι. Μ. Ζ.), τον Δήμαρχο Ζακυνθίων κ. Στέλιο Μποζίκη και όλες τις λοιπές Αρχές, έφθασε στο Μέγαρο. Εκεί, στη Σάλα του Θρόνου η Χορωδία "Φανερωμένη", υπό τον Μαέστρο κ. Νίκο Ζαχαρόπουλο, έψαλε τα ειθισμένα "Κάλαντα του Δεσπότη", τα τονισμένα παλαιόθεν σύμφωνα με το ζακύνθιο ύφος της εκκλησιαστική μουσικής. 

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, από τον εξώστη του Μεγάρου απηύθυνε επίκαιρη ομιλία προς τους παρευρισκόμενους Ζακυνθινούς, οι οποίοι ανέμεναν ν' ακούσουν τον νέο Πνευματικό Πατέρα του νησιού, κατά την πλέον βαρυσήμαντη ομιλία της χρονιάς, όπως μάλιστα επιτάσσει τη Τοπική Τάξη! Ο Σεβ. Διονύσιος συνέδεσε άριστα την εορτή των Φώτων με την σύγχρονη οικονομική (κατά βάσιν ηθική) Κρίση και ανέδειξε τον Επιφανέντα Χριστό ως την μοναδική διέξοδο της κοινωνίας μας! 


Η βραδιά έληξε με τον πολυχρονισμό του Μητροπολίτη, τον εθνικό ύμνο και την απόλυση του Όρθρου. Αμέσως μετά ο λαός ανέβηκε στη Σάλα, όπου ευχήθηκε στον κ. Διονύσιο "να ζεις, να λαμπρύνεις τη χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"


Ρεπορτάζ - βίντεο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας  / Φωτογραφίες: Κίμων Μπάστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: