e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πρώτες εικόνες από το σημερινό Πατριαρχικό Συλλείτουργο στη Niš της Σερβίας - γενέτειρα του Μ. Κωνσταντίνου, για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων








     Συμβαίνει τώρα    
Φωτογραφίες + video από την Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας 


















Στην πόλη Νις της Σερβίας χτυπά σήμερα το πρωί η καρδιά της Ορθοδοξίας, δεδομένου ότι εκεί, στη γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1700 χρόνων από την υπογραφή του πολυσήμαντου Διατάγματος των Μεδιολάνων (313 μετά Χριστόν), τελείται ολοένα επίσημη υπαίθρια Πατριαρχική Ευχαριστιακή Σύναξη, μπροστά στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεξάρχοντος του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων μάλιστα των Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Μόσχας κ. Κυρίλλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου και Βαρσοβίας κ. Σάββα, όπως και των εκπροσώπων των λοιπών Εκκλησιών της Ορθοδοξίας, των οποίων δεν παραβρίσκονται αυτοπροσώπως οι ηγέτες τους. Παρίστανται, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Πρωθυπουργός κ. Ίβιτσα Ντάσιτς και πλήθος υψηλά ισταμένων της χώρας.

Για όσους δεν γνωρίζουν την πόλη - γενέτειρα του Μ. Κωνσταντίνου, αντλούμε στοιχεία από την Βικιπαίδεια

Η Ναϊσσός ή Νις (παλιότερα και Νίσσα) (Σερβικά: Ниш, Niš), είναι πόλη στη Σερβία, στις όχθες του ποταμού Νισάβα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά από το Βελιγράδι και το Νόβισαντ, με πληθυσμό 305.518 κατοίκων (απογραφή του 2011). Η πόλη, μαζί με τα Λουτρά Ναϊσσού και 68 προάστια, καλύπτει μια έκταση περίπου 597 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Ναϊσσός είναι το διοικητικό κέντρο της περιοχής Νισάβα, ολόκληρης της νότιας Σερβίας και είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στα Βαλκάνια. Σημερινός δήμαρχος της πόλεως είναι ο Ζόραν Πέρισιτς. 

Η ιστορία της πόλης ανάγεται στην εποχή προ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στη Ναϊσσό γεννήθηκε το 274 ο Μέγας Κωνσταντίνος. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους οχυρώθηκε για να μπορεί να αντιστέκεται στις σλαβικές επιδρομές από βορρά. Ο Ιουστινιανός την είχε ονομάσει Ναϊσσόπολη. Ο θείος του Ιουστινιανού Α΄, Ιουστίνος Α΄ (που ήταν κι αυτός Βυζαντινός αυτοκράτορας) είχε γεννηθεί επίσης στην Ναϊσσό. Περιήλθε στο βασίλειο των Σέρβων τον Οκτώβριο του 1918, οπότε εκδιώχθηκαν οι Βούλγαροι από τους Σέρβους.



1 σχόλιο:

Κατερίνα Δεμέτη είπε...

Κατά σύμπτωση, η Ε΄Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου,στο μάθημα της Ιστορίας έχει φτάσει στο σχετικό κεφάλαιο και σήμερα, Δευτέρα 7-10-2013, θα μιλήσει για τη σημασία του Διατάγματος της Ανεξιθρησκίας στους μικρούς μαθητές. Με αφορμή τη δημοσίευσή σου, η άξια δασκάλα της τάξης, ειδοποιήθηκε για να πλοηγηθούν οι μαθητές στο σημερινό Πατριαρχικό Συλλείτουργο. Θερμά συγχαρητήρια για την ξεχωριστή εμπειρία που μετέδωσες σε μικρούς και μεγάλους.