e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα 2013 στο Κάιρο




Κατανυκτικά Χριστούγεννα στο Κάιρο έζησε η ελληνική παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, να υποδέχεται μέσα στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην ιστορική συνοικία του Χαμζάουι, τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ο οποίος ήρθε να τού εκφράσει τις ευχές όλης της Κοπτικής Εκκλησίας, όπως ακριβώς έπραξαν οι υψηλά ιστάμενοι της Αιγυπτιακής Προεδρίας, της Κυβέρνησης, του Στρατού και του Διοικητή της πόλης του Καΐρου, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, του Κύπριου Προξένου κ. Φώτη Φωτίου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου της Αραβορθόδοξης Κοινότητας κ. Ρομπέρ Χόσνι και πολλών εκπροσώπων των διπλωματικών και παροικιακών αρχών.

Στην λαμπρή ακολουθία, τον Πατριάρχη Θεόδωρο, πλαισίωναν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφωνας, αλλά και ο νεοαφειχθής νέος Έξαρχος του Πατριαρχείου της Μόσχας π. Βίκτωρ Κουλάγκα, στο ιερό συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ενώ τις ευχές της Ιεράς Μονής Σινά μετέφερε ο π. Αρσένιος, εκπρόσωπος του θεοβάδιστου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδοχή του Πατριάρχη Θεόδωρου Β΄ στον Κόπτη Πατριάρχη ήταν εντυπωσιακή, ενώ ζεστό και ανθρώπινο ήταν και το χειροκρότημα όλων, όταν έμπαινε στο επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου, ο Κόπτης Πατριάρχης, κατά σύμπτωση στο πέρας της ακολουθίας, όπου ανέβηκε στο δεσποτικό και άκουσε τα συγκινητικά λόγια από τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη:

«Είναι μεγάλη τιμή να σάς έχουμε κοντά μας, Μακαριώτατε, σήμερα που εορτάζουμε την Γέννηση του Χριστού, στον Άγιο Νικόλαο του Χαμζάουι, γιατί είστε ο ηγαπημένος αδελφός, το δώρο του Θεού», τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ετυμολογία του ονόματος και των δύο. «Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί γνωρίζουμε την καλωσύνη και την αγάπη της καρδιάς σας αλλά και την διακονία σας τόσα χρόνια στην εκκλησία. Θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία, που σήμερα σάς υποδεχόμαστε, είστε ο αδελφός ο καλός, που υψώνετε τα χέρια και προσεύχεσθε, και ο Άγιος Μάρκος που ίδρυσε την εκκλησία να σάς χαριτώνει με υγεία, με ελπίδα, με χαρά και με καλωσύνη. Θέλω να ξέρετε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πάντα κοντά σας, σαν αδελφή εκκλησία, και στον αγώνα σας έχετε τον άλλο Θεόδωρο, «Κυρηναίο» και συνοδοιπόρο, στο σταυρό που σηκώνετε. Οι προσευχές του προκατόχου σας κυρού Κυρίλλου, να είναι πάντα κοντά σας.»

Και ως ανάμνηση της επίσκεψης αυτής, ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε εγκόλπια στην Κόπτη Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: