e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

"Understanding Persons: Ancient, Medieval and Modern Perspectives from the Christian East", ένα πολυσήμαντο θεολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (14-16.5.2014)

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη και φωτορεπορτάζ για το Νυχθημερόν: π. Παναγιώτης Καποδίστριας










Στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και δη στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα "Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς" πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως 16 Μαΐου 2014 ένα αξιομνημόνευτο θεολογικό Συνέδριο (στο πλαίσιο μάλιστα της διετούς μεταδιδακτορικής έρευνας "Μια κριτική αξιολόγηση των πατερικών προτύπων για τις σύγχρονες θεολογίες του Προσώπου" του μεταδιδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Dr Alexis Torrance), με το ιδιαίτατα ενδιαφέρον θέμα: "Understanding Persons: Ancient, Medieval and Modern Perspectives from the Christian East"

Συμμετείχαν σπουδαίες προσωπικότητες της θεολογικής διανόησης από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, που μάλιστα έκανε την εισαγωγική ομιλία, καταχειροκροτούμενος από το κοινό, δεδομένου ότι η θεώρηση των πραγμάτων εκ μέρους του είναι πάντοτε βαθιά ριζωμένη στην πατερική παράδοση και εξαιρετική διδακτική για τους επιγενόμενους λειτουργούς τής θεολογικής σκέψης. Σημειωτέον ότι αυτή η εναρκτήρια σύναξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το απόγευμα της 14ης Μαΐου 2014. 

Ανάμεσα στο πολυαπαιτητικό κοινό, που παρακολούθησε ορισμένες από τις εργασίες του Συνεδρίου διακρίναμε την Εύη Βουλγαράκη, διδάσκουσα στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, η οποία δηλώνει τα εξής συνοπτικά: "Άκουσα τις εξαίρετες εισηγήσεις των: Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, Χρήστου Καρακόλη, Mary Cunningham, Νικολάου Πρεβελάκη και Νικολάου Μαρινίδη, τη δημοσίευση των οποίων και προσμένω με προσδοκία. Όλες ήταν στον τομέα τους βαθύτατα επιστημονικές, ευκρινείς και λιτές, ενώ όλες στηρίζονταν σε πρωτογενή έρευνα και κόμιζαν καινούργια στοιχεία. Όλες ήταν για μένα από ποικίλες οπτικές πολύ ενδιαφέρουσες και στην ποικιλία τους πραγματικά εξαίρετα δείγματα επιστημονικής γραφής. Ήταν μια μέρα η χθεσινή, όπου μπορούσε κανείς να χαρεί ειλικρινά το δυναμικό που υπάρχει στο χώρο της θεολογίας, και που, παρά τις πολλές δυσκολίες μας και αντιξοότητες σε ποικίλα επίπεδα, θεσμικά και ανθρώπινα, μας επιτρέπει να ελπίζουμε για τη θεολογία και το στοχασμό σε αυτή τη χώρα με τη δημιουργικότητα και την ποιότητά του. Το επισημαίνω, όχι από καμιά άλλη ιδιοτέλεια, αλλά επειδή γνωρίζετε την αντίθεσή μου στη μιντιακή κατασκευή διανοουμένων που συχνά επικυριαρχούν στο δημόσιο λόγο και επισκιάζουν τους πραγματικούς εργάτες του στοχασμού και της επιστήμης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: