e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ολίγα για το "Εορτολόγιον 2015" της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου

Κυκλοφορείται ήδη μεταξύ των Ενοριών της Ζακύνθου, του Κλήρου και του Λαού του νησιού μας, το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας, με τον τίτλο "Εορτολόγιον Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου 2015", αφιερωμένο στη σχέση του Μοναχισμού με το Φυσικό Περιβάλλον. 

Το ανά χείρας κομψό εορτολόγιο άρχεται με πρωτοχρονιάτικες ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, το δε κύριο κείμενο, με τίτλο "Η διαχρονική στάση του ορθόδοξου Μοναχισμού έναντι του φυσικού περιβάλλοντος", είναι γραμμένο από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει επί σειρά ετών και την ευθύνη του ετήσιου αυτού ημερολογίου, εννοείται και του εφετινού! Το εν λόγω κείμενο αποτελεί ένα κεφάλαιο από την μεταπτυχιακή διατριβή του ίδιου, που τυπώθηκε αυτοτελώς κατά την διάρκεια του λήξαντος έτους. 

Φυλλομετρώντας στη συνέχεια το ημερολόγιο βρίσκουμε τις καθιερωμένες σελίδες του ημεροδείκτη με τις καθημερινές εορτές, αλλά και τις σελίδες του τοπικού εορτολογίου. Ακολουθεί συνοπτικό αλφαβητικό εορτολόγιο, όπως και σελίδες που αφορούν στις περιόδους και τις ημέρες νηστείας και καταλύσεως. 

Στη συνέχεια υπάρχουν οι πληροφορίες για την διοίκηση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, κατάλογος ναών και εφημερίων, μονών, μοναστών και μοναστριών,  αλλά και στοιχεία για το πνευματικό έργο στη Ζάκυνθο. 

Αμέσως μετά, υπάρχει μικρό υπόμνημα της Αρχαιολόγου κ. Ζωής Μυλωνά περί της εικόνας των Αγίων Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και Ονουφρίου, που μάλιστα κοσμεί το εξώφυλλο. 

Το "Εορτολόγιον 2015" κλείνει με ολόκληρο το κείμενο των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, ούτως ώστε οι φιλακόλουθοι να αποκτήσουν ένα επιπλέον κείμενο της Υμνογραφίας μας για κάθε χρήση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: