e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μια σύντομη περιδιάβαση σε σχολεία της Μητρόπολης Νιγηρίας

Στηρίζω τη μόρφωση - Καταπολεμώ τη φτώχεια
Μορφώνω ένα παιδί - Ελευθερώνω έναν άνθρωπο


Σιωπηλά, με πολύ κόπο και υπεράνθρωπες προσπάθειες εδώ και χρόνια η Μητρόπολη της Νιγηρίας προσπαθεί να στήσει σχολεία σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Δεκατέσσερα (14) νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία λειτουργούν σε Νιγηρία, Μπενίν και Τόγκο. Τρία (3) σχολικά συγκροτήματα είναι υπό ανέγερση και άλλα προγραμματίζονται.

Σε σχετικό φυλλάδιο του Τομέα Εκπαίδευσης της Μητρόπολης διαβάζουμε:

«....στις χώρες αυτές η εκπαίδευση δεν παρέχεται δωρεάν και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτεί η μόρφωση των παιδιών τους. Τα σχολεία που η Εκκλησία μας χτίζει, στοχεύουν στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση των οικονομικά αδύνατων παιδιών, σε χώρους ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, αδιακρίτως φυλής, δογματικής τοποθέτησης ή και θρησκείας.

Τα μέρη μας πολύπαθα. Ο κόσμος μας σε μιa διαρκή σταυρική πορεία προς ένα Γολγοθά που όλο και ανηφορικός φαντάζει κάτω από την πίεση της κοινωνικοοικονoμικής πραγματικότητας. Αρρώστειες, ανεργία, εκμετάλλευση και διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, πείνα, παράνομη διακίνηση παιδιών, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, φτώχεια, θάνατος.

Και όμως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όλο, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη ζωή κάποιων ανθρώπων που αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν την διαφορά.....Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης μόνο μέσα από την παιδεία, από τη μόρφωση, μπορεί να σπάσει. Συνοδοιπόροι, συν-Κυρηναίοι των φτωχών του Θεού....Ο Γολγοθάς δεν μας τρομάζει γιατί πιστεύουμε στην Ανάσταση. Την Ανάσταση που γνωρίζουμε ότι δεν είναι μετά τον Σταυρό, αλλά μέσα στο Σταυρό...»


Ενορία Κοίμησης Θεοτόκου, στην κωμόπολη Nanka, στην Πολιτεία Anambra της ανατολικής Νιγηρίας. 300 μαθητές!









Ενορία: Χριστού Σωτήρος Κεντρική Νιγηρία, χωριό Karmem, στην Πολιτεία Benue ορεινή περιοχή... Απόλυτη φτώχεια... 









Ενορία Αγίου Χριστοφόρου, στην κωμόπολη Awo-Idemili της Πολιτεία Imo | Ανατολική Νιγηρία. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: