e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

"Ύδωρ ζων" αστείρευτο, ζωογόνο, ανακαινιστικό

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 10ης Μαΐου 2015
(Ιωαν. δ' 5-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Νερό ήθελε να αντλήσει η Σαμαρείτιδα από το πηγάδι του Ιακώβ. Οι άλλες γυναίκες, οι συντοπίτισσές της, θα είχαν έλθει ασφαλώς πιο νωρίς. Αυτή όμως προτίμησε να πάει μονάχη της αποφεύγοντας κάθε παρέα και συναναστροφή. Ίσως για να μην ακούσει τα ταπεινωτικά πικρόχολα υπονοούμενα και τα προσβλητικά σχόλια για την ανήθικη ζωή της.

Όμως αυτή, η φαινομενικά αμαρτωλή και ηθικά αποπροσανατολισμένη γυναίκα, κατά βάθος ήταν αγνή και διψούσε να ακούσει τον Λόγο της Αλήθειας και της Σωτηρίας. Και αυτόν τον λόγο ήλθε να της τον προσφέρει ο ίδιος ο Σωτήρας Χριστός!

Ο Παντογνώστης Κύριος διάλεξε ακριβώς την ώρα, που αυτή θα πήγαινε να αντλήσει νερό, για να την συναντήσει! Της είπε ότι -σε αντίθεση με το γήινο νερό, το οποίο της ζήτησε ο ίδιος να του δώσει-, Αυτός θα της έδινε το νερό της σωτηρίας και της αθανασίας. «Ὑδωρ ζῶν» αστείρευτο, ζωογόνο, πλούσιο, ανακαινιστικό! Εκείνος, που θα το πιει, ποτέ δεν θα ξαναδιψάσει.

Φυσικά η γυναίκα δεν μπόρεσε να κατανοήσει το υψηλό νόημα των λόγων αυτών. Όταν όμως ο Ιησούς τής αποκάλυψε την ιδιωτική και απόκρυφη ζωή της, κατάλαβε ότι απέναντί της δεν είχε έναν συνηθισμένο άνθρωπο. Το μυαλό της τότε φωτίστηκε, η καρδιά της συγκινήθηκε, ο πόθος να γνωρίσει τον Αληθινό Θεό γέμισε την ψυχή της. Και αφήνοντας το γήινο νερό, που ήλθε να αντλήσει, προτίμησε το πνευματικό! Και όχι μόνον αυτό, αλλά έγινε και η πηγή του ζώντος ύδατος για τους συμπατριώτες της. Έτρεξε στην πόλη για να τους αναγγείλει την χαρμόσυνη είδηση της έλευσης του Μεσσία.

Από τότε έως σήμερα και μέχρι την συντέλεια των αιώνων επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται αυτό το μέγα γεγονός. Εκατομμύρια διψασμένες ψυχές προστρέχουν στην πηγή της ζωής, που είναι ο Χριστός, για να δροσιστούν και να χορτάσουν από την θεία και σωτήρια διδασκαλία Του. Έτσι θα μάθουν ότι είναι οι κληρονόμοι της Βασιλείας Του, θεοί «κατά χάριν», φορείς ανεκτίμητης ψυχής που κανένας θησαυρός της γης δεν μπορεί να την εξαγοράσει. 

Ας ευχηθούμε όλοι να ξεδιψάσουμε από την πηγή αυτή και να λυτρωθούμε από την ενοχή και την αμαρτία. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: