e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος επέστρεψε άπνους απόψε στη Μητρόπολή του












Λίγο πριν τις 11 απόψε το βράδυ έφθασε στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Νεαπόλεως Λασιθίου η σορός του κοιμηθέντος Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου, ενός άρχοντα -ψυχή τε και σώματι- της των Κρητών Εκκλησίας. Πλήθος βαρυπενθούντος λαού και των τοπικών αρχών ανέμενε να υποδεχθεί έστω και άπνοο τον πνευματικό Πατέρα της περιοχής, τον λεβέντη αυτόν Ιεράρχη. Οι καμπάνες της Μητροπόλεως εκρούοντο από το μεσημέρι νεκρικά από τη μιαν άκρη στην άλλη. 

Η κηδεία Νεκταρίου θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 12 μεσημέρι στη Μεγάλη Παναγιά. Θα συμμετάσχει ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης, ενώ θα υπάρξει Αντιπροσωπεία εκ Φαναρίου. Το πρωί της ίδιας ημέρας θα γίνει θεία Λειτουργία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο. Κατά την εξόδιο Ακολουθία τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ενώ το πένθος της Εκκλησίας της Κρήτης θα φέρει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πνευματικό ανάστημα του μεταστάντος. Τοποτηρητής της χηρευσάσης Μητροπόλεως ανέλαβε εν τω μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος. 

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, επιθυμία του αοιδίμου Μητροπολίτου είναι να κηδευτεί όσο γίνεται πιο λιτά, όχι με άπασα την αρχιερατική στολή, αλλά μόνον με ωμοφόριο, πετραχήλιο και επανωκαλύμμαυχο, η δε ταφή του να γίνει όπισθεν του Μητροπολιτικού Ναού του. 

Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες και φωτογραφίες προέρχονται από κρητικά Μ.Μ.Ε.


ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις έκτακτον σύσκεψιν επί τη εις Κύριον εκδημία του εκ των μελών Αυτής αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, εν Ηρακλείω σήμερον, 15ην Οκτωβρίου 2015 και ώραν 19.00 μετά μεσημβρίαν.

- ώρισεν, όπως η εξόδιος ακολουθία τελεσθή εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου το Σάββατον, 17ην Οκτωβρίου και ώραν 12.00 μεσημβρινήν. Προ της εξοδίου Ακολουθίας θα τελεσθή τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

- απεφάσισεν, όπως το μεν πένθος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης φέρη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, τον δε επικήδειο εκφωνήση ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και

- καθήκοντα Τοποτηρητού της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως ανέλαβε, συνωδά τω Καταστατικώ Νόμω της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.


Εν Ηρακλείω, τη 15 Οκτωβρίου 2015

Εκ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: