e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι είναι οι συντελεστές του Ε7 "Αληθώς" περί Ρωμανού Μελωδού και Οδυσσέα Ελύτη [20/2, 7.30 μ.μ.]




Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή μουσική.

Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στην ελληνική ποίηση και μουσική. Ανάμεσά τους: “Το Τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, “Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού”, “Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι”, “Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι”, “Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής”, “Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής”, “Οι Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου”, “Ο Ρωμανός ο μελωδός του Οδυσσέα Ελύτη” κ.α.

Έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορα μουσικά σύνολα. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικούς τόμους και διάφορα πολιτιστικά περιοδικά.

Είναι Πρωτοψάλτης στην Συνοδική Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη και διδάσκει ως εκπαιδευτικός στα Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών. Ως blogger διατηρεί δύο ιστολόγια: την Ιδιωτική Οδός και το Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).


*          *          *


Πολυφωνική Χορωδία του Συλλόγου “Το όνειρο του Παιδιού”

Η χορωδία έκλεισε αισίως εφέτος τέσσερα χρόνια παρουσίας και συμμετοχής στα πολιτιστικά και εκκλησιαστικά δρώμενα της χώρας μας. Αποτελεί μέρος και καλλιτεχνική έκφραση του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «Το Όνειρο του Παιδιού». Απαρτίζεται από 30 μέλη (χορωδούς και μουσικούς) με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Πρωτοψάλτη, συνθέτη και ερμηνευτή Δημήτρη Κάνδηλα. 
Στο σύντομο χρονικό διάστημα ύπαρξης και λειτουργίας της έχει κάνει πάμπολλες εμφανίσεις, με τεράστια επιτυχία, σε πολλές περιοχές εντός κι εκτός Ζακύνθου, ενώ εκκρεμούν προσκλήσεις και για το εξωτερικό. Σημαντικότερες από αυτές είναι στις «Εν Ζακύνθω Συναντήσεις Τέχνης», στον Πολιτιστικό Οργανισμό και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου Αττικής, στο Θέατρο «Κέφαλος» Αργοστολίου και πολλές άλλες, με τελευταία μεγάλη εμφάνιση, τη συναυλία που έδωσε στις 16-2-2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με επτανησιακές καντάδες, μελοποιημένα έργα των Σολωμού, Κάλβου, Λάγιου, καθώς και σύγχρονες επιτυχίες μεγάλων στιχουργών και συνθετών (Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ζαμπέτα). Διεκπεραιώνει επίσης και εκκλησιαστικές τελετές καθώς και ιερά μυστήρια εντός Ζακύνθου, συντηρώντας το ζακυνθινό εκκλησιαστικό μουσικό ύφος, εφόσον τα περισσότερα από τα μέλη της τυγχάνουν και ιεροψάλτες.

*          *          *


Διονύσης Μπουκουβάλας

Ο Διονύσης Μπουκουβάλας είναι συνθέτης. Έχει γράψει μουσική για οκτώ θεατρικά έργα (William Shakespeare, Γρηγόριου Ξενόπουλου κ.α.), για τον κινηματογράφο (πιάνο, σκην. Γιώργου Ευθυμίου, The cat and the canary, σκην. Paul Leni), για σύγχρονο χορό (Ώς το τέλος, ομάδα «Υλήεσσα») κ.α.

Έχει γράψει πολυάριθμα τραγούδια, σε ποίηση Ρίτσου, Βρεττάκου, Φώσκολου, Edgar Allan Poe, κ.α. Το έργο του Chemins fermés κέρδισε βραβείο στον κύκλο «Εργαστήρια νέων Ελλήνων συνθετών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έργα του έχουν παιχτεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία κ.α.

Στο έντεχνο τραγούδι έχει κερδίσει τον διαγωνισμό 4η ακρόαση της Μικρής Άρκτου.

Το προσωπικό του CD με αυτοσχεδιασμούς για πιάνο σόλο, Αγγλικοί κήποι, έλαβε θερμές κριτικές από καταξιωμένους μουσικούς, όπως ο Νορβηγός Ketil Bjørnstad.

*          *          *


Αναστασία Γιακουμέλου

Η Αναστασία Γιακουμέλου γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1990. Έχει σπουδάσει στο ΙΕΚ Ζακύνθου ‘‘Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας’’, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο ΑΤΕΙ Ζακύνθου, στο Τμήμα ‘‘Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς’’.

Ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες με τη Χορωδία του Αντώνη Κλάδη και με τη Μαθητική Μαντολινάτα Ζακύνθου.

Επίσης έχει εικονογραφήσει το μυθιστόρημα του Ντένη Μαλαπέτσα Το μυστικό πέρασμα του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: