e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ένα συλλεκτικό μετάλλιο εκ Φαναρίου αθανατίζει δυο ιστορικά γεγονότα της Ορθοδοξίας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Κάτι που οπωσδήποτε θα ενδιαφέρει τους συλλέκτες εκ των αναγνωστών μας: Κατά την πρόσφατη οφειλετική επίσκεψή μας στο εν Κωνσταντινουπόλει σεπτό Φανάριο - κέντρο της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας, είχαμε την ευλογία να μας δωρίσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ένα συλλεκτικό αργυρό μετάλλιο, το οποίο κυκλοφορήθηκε φέτος για να υπομνήσει και αθανατίσει δύο σημαντικά γεγονότα του τρέχοντος έτους 2016: α) την συμπλήρωση πλήρους 25ετίας από της αναρρήσεως Βαρθολομαίου στον περίοπτο Οικουμενικό Θρόνο και β) την κορυφαία στιγμή των Ορθοδόξων, ήτοι την ιστορική σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στο νησί της Κρήτης, κατά τις ημέρες της εορτής της Πεντηκοστής.


Εμπρόσθια πλευρά. Στο κέντρο δεσπόζει η μορφή του Πατριάρχη μπούστο, ο οποίος φέρει εγκόλπιο και κρατά αρχιερατικό μπαστούνι, ακουμπισμένο στον αριστερό ώμο του. Περιμετρικά φέρει την ακόλουθη επιγραφή, αγγλιστί: "HIS ALL-HOLINESS ECUMENICAL PATRIARCH BARTHOLOMEW * 1991-2016 * 25TH ANNIVERSARY".


Οπίσθια πλευρά. Στο κέντρο έχει τεθεί το λογότυπο της εν Κρήτη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ήτοι επί θρόνου το Ευαγγέλιο και επ' αυτού περιστερά. Το λογότυπο αυτό περικλείεται μέσα σε μια κυκλική επιγραφή, σε αγγλική γλώσσα: "THE HOLY AND GREAT COUNCIL * PENTECOST 2016 * HE CALLED ALL TO UNITY". Ένας άλλος, εξωτερικός-περιμετρικό κύκλος συνέχει την όλη σύνθεση, με σταυρόσχημο διάκοσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: