e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Νικόλαο Κουτούζη η 2η δράση του ζ΄ κύκλου “Αληθώς”, στο πλαίσιο της 300ετηρίδας Αγίου Διονυσίου


Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ» πραγματοποιεί την 2η μορφωτική σύναξη του ζ΄ κύκλου του, στο πλαίσιο μάλιστα των διάφορων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 300 ετών από την Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από τα νησιά Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717-2017).

Η εν λόγω δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, ώρα 7 μ.μ., στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου και θα περιλαμβάνει:

α) Διάλεξη της κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, Αρχαιολόγου – Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, με θέμα: “Το ζωγραφικό έργο του Νικολάου Κουτούζη”

Σημειωτέον, ο ιδιόρρυθμος ιερέας, ποιητής και αγιογράφος Νικόλαος Κουτούζης (1741-1813), ανάμεσα στα πολλά ζωγραφικά έργα του, έχει αποτυπώσει επιτυχώς, όχι μόνο τη μορφή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και ολόκληρη τη λιτανεία Του, στον περίφημο μακροσκελέστατο πίνακά του, έργο 1766.

β) Ύμνοι, κατά το ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής, που αφορούν στην πανσέβαστη μορφή του Αγίου της Συγγνώμης, τους οποίους θα αποδώσουν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Αναλογίου “Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής”, υπό την διεύθυνση του χοράρχη, μουσικού και λαμπαδαρίου της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΝΟΥ.

Οι υπεύθυνοι του “Αληθώς” έχουν την τιμή να προσκαλέσουν τους φιλίστορες και φιλόμουσους της Ζακύνθου και σε αυτή την δράση του Κέντρου Λόγου!

[Αφίσα: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: