e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Μετάδοση του Φωτός του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Α΄ Νηστειών ή της Ορθοδοξίας
25 Φεβρουαρίου 2018
(Ιωαν. α΄ 44-52)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μέγας ο ζήλος και η εσωτερική φλόγα του Φιλίππου. Αρχικά, μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή, ακολούθησε ολοπρόθυμα τον Ιησού πλημμυρισμένος από χαρά και ενθουσιασμό. Δεν χρειάστηκε ούτε αναζήτησε αποδείξεις ή σχοινοτενείς συζητήσεις, για να πεισθεί για την θεότητα του Κυρίου και την αλήθεια των λόγων Του. Κατάλαβε αμέσως ότι είναι ο προαναγγελθείς, από τους αρχαίους Παλαιοδιαθηκικούς Προφήτες και τον Ιωάννη, Μεσσίας. Και δεν αρκέστηκε μονάχα στο να γίνει ο ίδιος μαθητής Του, αλλά επεδίωξε να προσελκύσει και άλλους δίπλα στον Χριστό. Έτσι, έσπευσε σε συνάντηση του Ναθαναήλ.

Ο Ναθαναήλ, αρχικά, υπήρξε δύσπιστος και επιφυλακτικός. Αυτό είναι θεμιτό και ανθρώπινο και τούτο συχνά χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση. Το αθέμιτο είναι, όταν από την επιφυλακτικότητα φθάσουμε στην κακοπιστία και την πεισματική άρνηση.

Είναι ανάγκη ο άνθρωπος, ο οποίος βαδίζει στον δρόμο του Θεού, να χαρακτηρίζεται πάντοτε από διαλλακτικότητα και καλοπιστία, ακριβώς όπως ο Ναθαναήλ. Αυτός, καίτοι είχε τις επιφυλάξεις του, δέχθηκε πρόθυμα την πρόσκληση του Φιλίππου να συναντήσει τον Κύριο, χωρίς να ζητάει φιλοσοφικά επιχειρήματα και λογικές αποδείξεις, αναλώνοντας τον εαυτό του σε ατέρμονες και δίχως νόημα συζητήσεις.

Μεγάλα παραδείγματα, λοιπόν, για όλους εμάς, συνιστούν, τόσον ο Φίλιππος όσο και ο Ναθαναήλ. Ο μεν Φίλιππος, για τον πόθο και τον ζήλο του να οδηγήσει κι άλλους συνανθρώπους του στην θέωση, χωρίς να κρατάει την χάρη του Θεού, ζηλότυπα και εγωιστικά, μόνον για τον εαυτό του. Ο δε Ναθαναήλ, ως ύψιστο παράδειγμα καλοπιστίας, ανιδιοτέλειας, ευγένειας, ευσέβειας και ένθεου ζήλου να γνωρίσει την υπέρτατη αλήθεια του Ευαγγελίου. Και όταν συναντήθηκε τελικά και γνώρισε τον Ιησού, άκουσε από τον ίδιο τον Σωτήρα πράγματα τα οποία θαύμασε, προετοιμάζοντας τον εαυτό του για όλα τα θαυμάσια, τα οποία κατόπιν είπε κι έπραξε ο Κύριος και των οποίων υπήρξε αδιάψευστος, αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας.

Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, και εμείς τους πεπλανημένους αδελφούς μας, να γνωρίσουν το φως του Χριστού, διότι πολλοί και άλλοι, όπως ο Ναθανήλ, περιμένουν πολλά από εμάς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: