e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Οι πατροπαράδοτες κατ' οίκον Παρακλήσεις ως ευκαιρία πνευματικής χαρτογράφησης της Ζακύνθου


Τελειώνουν αυτές τις ημέρες στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, οι σπιτικές Παρακλήσεις προς την Θεοτόκο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις πλείστες Ενορίες του νησιού. 

Για τους μη γνωρίζοντες, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: Ο κάθε Εφημέριος της νήσου -σύμφωνα με ευσεβέστατη παλαιότατη τοπική συνήθεια- επισκέπτεται διαδοχικά τα σπιτικά της περιοχής του, κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όπου -ενώπιον του Εικονοστασίου της φαμίλιας, αναμμένου καντηλιού και λιβανιστηρίου- ψάλλει μια 5λεπτη περίληψη του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Παναγία Μητέρα, προσευχόμενος θερμά υπέρ υγείας και μακρότητος ημερών των μελών του κάθε σπιτικού. 

Έτσι δόθηκε κι εφέτος υπέροχη ευκαιρία στον Εφημέριο να ψαύσει εκ του πλησίον τις χρείες των πνευματικών παιδιών του και να χαρτογραφήσει τη συν-εικόνα της Ενορίας του! Μεταξύ τροπαρίων και -ακολούθως- θερινών κερασμάτων, συζητήθηκαν πάμπολλα ενδιαφέροντα, παρηγορήθηκαν οι πενθούντες, οι κατάκοιτοι και οι πάσης φύσεως άρρωστοι, τέλεστηκε εκτάκτως το Μυστήριο της Εξομολόγησης, κανονίστηκε πότε θα μεταλάβουν Σώματος και Αίματος Χριστού όσοι δυσκολεύονται να μεταβούν στον ναό και ό,τι άλλο ψυχωφελές προέκυψε! 

π. Π. Κ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: