e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Όχι δικαιολογίες άρνησης των θείων προσκλήσεων

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΔ΄ Ματθαίου 
2 Σεπτεμβρίου 2018
(Ματθ. κβ΄ 2-19)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Ο γιος του βασιλιά της σημερινής παραβολής δεν είναι άλλος από τον Νυμφίο Χριστό, ο οποίος αγάπησε και παντρεύτηκε την Εκκλησία. Η μυστική αυτή ένωση επιτελείται δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και θα διαρκέσει έως τη συντέλεια του κόσμου. Και όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι, ανεξάρτητα της γλώσσας, του χρώματος, της οικονομικής κατάστασης, της φυλής και του πολιτιστικού επιπέδου τους, είναι προσκεκλημένοι στον υπέρλαμπρο αυτό γάμο.

Όμως, δυστυχώς,  ενώ ο Θεός τίμησε τόσο πολύ τους ανθρώπους, πολλοί εξ αυτών αποδείχθηκαν ανάγωγοι, αχάριστοι και ασεβείς. Έτσι, όχι μόνο δεν αποδέχονται την πρόσκληση του Θεού, η οποία μόνον αυτούς θα ωφελήσει και θα σώσει, αλλά αντιθέτως βρίσκουν κι ένα σωρό αστείες δικαιολογίες για να μην παρευρεθούν.

Νοιάζονται μονάχα για τα φθαρτά υλικά αγαθά, για τις κοσμικότητες,  για τα αξιώματα και την κοινωνική φήμη. Και όχι μόνον αυτό, αλλά πολλές φορές υβρίζουν, συκοφαντούν, διώκουν, αδικούν,  βασανίζουν και θανατώνουν τους ταπεινούς και ευσεβείς ανθρώπους, τους οποίους θεωρούν εμπόδιο στον δρόμο τους.

Ο Θεός, βέβαια, είναι φιλεύσπλαχνος και περιμένει τη μετάνοια του αμαρτωλού. Όταν όμως ο άνθρωπος εμμένει  στην αμαρτία, τότε ο χαμός του είναι βέβαιος και η θεία δικαιοσύνη αμείλικτη. Ας μην θησαυρίζουμε, λοιπόν, υλικά αγαθά προκαλώντας έτσι την θεϊκή οργή. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: