e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ευλογώντας την τίμια εργασία

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Α΄ Λουκά 
23 Σεπτεμβρίου 2018
(Λουκ. ε΄ 1-11) 


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Μάταιος υπήρξε ο μόχθος των μαθητών. Όσο και αν προσπαθούσαν δεν μπορούσαν να αλιεύσουν την επιθυμητή ποσότητα ψαριών. Όμως, με την ευλογία και την θεία εντολή του Κυρίου και, αφού για πολλοστή φορά έριξαν τα δίχτυα τους, οι κόποι τους ευοδώθηκαν και το μέγα θαύμα συνετελέσθη. Ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα των ψαριών, που κόντεψαν να σχιστούν τα δίχτυα και να βουλιάξουν τα πλοιάρια!
Ο Ιησούς Χριστός ουδέποτε παρουσιάζεται στα ιερά Ευαγγέλια αμέτοχος του καθημερινού μόχθου και της ζωής των ανθρώπων. Αντίθετα, πάντοτε συμπαραστέκεται και ευλογεί την τίμια εργασία.
Κάθε εργασία άτιμη και δίχως τον Χριστό, είναι βλαβερή, ανώφελη και άκαρπη, ενώ ο Κύριος καθιστά την τίμια εργασία ευεργετική και καρποφόρα τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον κοινωνικό περίγυρο που την γεύεται.
Οι εργασίες, οι οποίες στηρίζονται στο ψεύδος, την απάτη, τον δόλο, την φαυλότητα και την αδικία οδηγούν στην καταστροφή. Μεγάλες μορφές της εκκλησιαστικής ιστορίας υπήρξαν χειρώνακτες (π.χ. οι Προφήτες, οι Πατριάρχες, ο Μωυσής, ο Δαυίδ, ο Παύλος και άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας). Και αυτούς επέλεξε ο Θεός για να διδάξουν τον Λόγο Του στους ανθρώπους. Ειδικότερα, τους Αγίους Αποστόλους, τους οποίους μετέτρεψε σε «αλιείς ανθρώπων». Έκανε τους απλοϊκούς, αγράμματους, φοβισμένους αυτούς ανθρώπους αγέρωχους, ατρόμητους και πάνσοφους κήρυκες του ιερού Ευαγγελίου στα πέρατα της οικουμένης.
Ο Θεός, λοιπόν, από το λίγο και το μικρό φτιάχνει το μεγάλο και τό πολύ, ο δε μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η θερμή πίστη και η απόλυτη υπακοή στο θείο θέλημα. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: