e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Μητροπολίτης του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας υποστηρίζει την ενοποίηση των Εκκλησιών της χώρας και προτείνει υποψήφιο Προκαθήμενο


[Κείμενο, βάσει πληροφοριών από ουκρανικά ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]

Ένας από τους Μητροπολίτες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Cherkasy και Kaniv Σωφρόνιος, κάνει την έκπληξη, βγαίνει μπροστά και, με δηλώσεις του στα ουκρανικά ΜΜΕ, διαφοροποιείται από τη σκληροπυρηνική στάση τής εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο και προτείνει στους συνεπισκόπους του να συμμετάσχουν στο προετοιμαζόμενο Συμβούλιο για την ενοποίηση των εκκλησιαστικών τάσεων της χώρας τους σε μια Εκκλησία. 

Ο ίδιος, λοιπόν, πιστεύει ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Μόσχας στην Ουκρανία πρέπει να λάβουν μέρος στο Συμβούλιο Ενότητας. Αυτό, κατά την άποψή του, είναι απαραίτητο, ειδικότερα για την εκλογή προεστώτος της τοπικής εκκλησίας από τις τάξεις της με πλειοψηφία των ψήφων. Ο Μητροπολίτης παραδέχεται ότι έχει έρθει η αποφασιστική στιγμή, οι περιστάσεις έχουν πλέον εξελιχθεί έτσι ώστε οι πολιτικές αρχές θέλουν την ενότητα, η Κωνσταντινούπολη το αποφασίζει, άρα αξίζει να αξιοποιηθεί αυτή η κατάσταση. Προχωρά ακόμη περισσότερο, αναφέροντας: "Στην Ουκρανία υπάρχουν 12 χιλιάδες ενορίες! Και αν προσθέσετε αυτές των UOC-KP [παρατάξεως Φιλαρέτου] και UAOC [παρατάξεως Μακαρίου], θα είναι η μεγαλύτερη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών. [...] Έχουμε πολλούς πιστούς και μοναστήρια, έχουμε πολλούς μοναχούς. Γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον εαυτό μας;" 

Για να πείσει μάλιστα της Εκκλησία του να συμμετάσχει στο επί θύραις Συμβούλιο, προχωρά τη σκέψη του: "Αν κάνουμε ένα λάθος τώρα και στο ενοποιητικό Συμβούλιο των Επισκόπων δεν συμμετάσχουμε, θα υπάρξει εξαιτίας μας μια μειοψηφία, η οποία θα επιλέξει τον Φιλάρετο, διότι εκείνος έχει πει: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι πατριάρχης». Αυτό είναι κρίμα για μας! "

Ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος, εξάλλου, επειδή -όπως δηλώνει- δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για τον εαυτό του να εκλεγόταν Προκαθήμενος της Ενιαίας Ουκρανικής Εκκλησίας, όμως έχει να προτείνει έναν υποψήφιο γι' αυτή την θέση, τον οποίον είναι έτοιμος να υποστηρίξει. Λέγει χαρακτηριστικά: "Η υποψηφιότητά μου είναι ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Hovorun. Είναι άνθρωπος της γνώσης, φωτισμένος, έχει εντρυφήσει στα έργα των αγίων Πατέρων και είναι μακριά από κάθε κακό".

Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Hovorum

Δεν υπάρχουν σχόλια: