e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα εκτεθεί σε κοινή θέα στην Αγία Σοφία Κιέβου


[Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας]

Ως γνωστόν, ο εκλελεγμένος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Επιφάνιος, θα λάβει στο Φανάρι, κατά την εορτή των Θεοφανίων (6.1.2019), τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Την επομένη, 7η Ιανουαρίου, είναι Χριστούγεννα κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, οπότε θα επιστρέψει ο Επιφάνιος στο Κίεβο, για να προστεί της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας. Η Ευχαριστιακή αυτή Σύναξη θα γίνει -δόξη και τιμή- στον Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, όπου θα υπάρχει σε κοινή θέα ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας. 

Στη θεία Λειτουργία θα παραστούν επίσημοι και ειδικώς προσκεκλημένοι, που σημαίνει ότι η προσέλευση λαού, κατ' αυτή την ημέρα, θα είναι περιορισμένη. Θα μπορούν όμως άπαντες να παρακολουθήσουν σε γιγαντο-οθόνες στην πλατεία ενώπιον της Αγίας Σοφίας. 

Αμέσως μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ο Τόμος Αυτοκεφαλίας θα τεθεί σε κοινή θέα στη Αγία Σοφία. Αυτή η έκθεση του Τόμου θα συνεχισθεί από την επομένη, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως το 6 το εσπέρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να περνούν, ώστε από κοντά να δουν το ιστορικό αυτό κείμενο, για το οποίο τόσο πολύ μόχθησαν οι υγιείς δυνάμεις της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι ο εν λόγω Τόμος Αυτοκεφαλίας, καλλιγραφημένος, παραδόθηκε σήμερα (4.1.2019) στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, από τον καλλιτεχνήσαντα Ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό, ώστε να παραδοθεί μεθαύριο (6.1.2019) πανηγυρικά στην νεογέννητη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: