e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η Χαναναία γυναίκα, υπόδειγμα μητέρας διαχρονικά

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου 
10 Φεβρουαρίου 2019
(Ματθ. ιε΄ 21-28)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Μεγάλη υπήρξε η αγάπη της ειδωλολάτρισσας μητέρας Χαναναίας, όπως άλλωστε κάθε μητέρας, προς την κόρη της. Και είναι αλήθεια πως κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στην αγωνία και την απόγνωσή της, για την δαιμονική κατάσταση που βρέθηκε το παιδί της, το οποίο είχε κυριεύσει το πνεύμα του Κακού. Όμως, στη δυστυχή Χαναναία, είχε απομείνει μια ύστατη ελπίδα: η προσφυγή και η ικεσία προς τον Σωτήρα Ιησού Χριστό.

Παρότι δεν είχε ακούσει ποτέ πριν τον θείο λόγο Του και δεν ήταν η ίδια μέτοχη των μεγάλων αληθειών Του, μέσα της βαθιά διατηρούσε ταπεινότητα και πίστη. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν απογοητεύτηκε από τη φαινομενική απόρριψη και απαξίωση που της έδειξε ο Κύριος, για να την δοκιμάσει, αλλά και για να δώσει ένα μάθημα ζωής σε όλους όσους τον περιστοίχιζαν.

Η αγάπη αυτής της μητέρας προς το παιδί της αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τις μητέρες όλων των αιώνων. Τις διδάσκει να αισθάνονται βαθιά, ευγενή, ανεξάντλητη και ιερή αγάπη για τα παιδιά τους. Να μεριμνούν όχι μόνο για τις σωματικές και υλικές ανάγκες τους, αλλά και για την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση και ανατροφή τους.

Οφείλουν να διαπλάσσουν αληθινά άξιους, ταπεινούς, φιλάνθρωπους και δημιουργικούς ανθρώπους, πραγματικά χρήσιμα μέλη μιας αληθινής χριστιανικής κοινωνίας. Και αυτό θα συμβεί μονάχα όταν φωτιστούν και καθοδηγηθούν από το φως του Ευαγγελίου. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά τους να προστατευτούν από τις βλαβερές επιρροές κι έτσι να οδηγηθούν στο Ποτήριο της Ζωής και γενικότερα στη συμμετοχή σε όλα τα σωτήρια Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Θα τους εμπνεύσει σεμνότητα, φιλανθρωπία και σεβασμό προς τους συνανθρώπους τους. Όλα αυτά θα επιτευχθούν, βέβαια, όταν όλοι οι γονείς θα καταφύγουν στον Σωτήρα Χριστό με επιμονή, όπως η Χαναναία, και με ακλόνητη πίστη, βαθιά, αδιάλειπτη και γνήσια προσευχή.

Κι αν ακόμη καμιά φορά φαίνεται πως ό,τι ζητάμε δεν πραγματοποιείται, ας μην απογοητευόμαστε. Χρειάζεται περισσότερη ζέση και επιμονή και τότε ο Θεός θα πραγματοποιήσει αυτό που κρίνει ότι είναι για το καλό μας και για την σωτηρία μας. Διότι η σύνεση του Θεού είναι άπειρη και η σοφία Του ανυπέρβλητη και αιώνια. Πάντοτε, λοιπόν, ας προσευχόμαστε με ζέση και ας ελπίζουμε σε Αυτόν, διότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός «εντυγχάνει υπέρ ημών».

Η προσευχή ενδυνάμωσε όλους τους δίκαιους και αγίους της Εκκλησίας, όπως και τον μεγαλομάρτυρα Χαράλαμπο, τον οποίο σήμερα εορτάζουμε. Ας μην παραθεωρούμε αυτό τον υπέροχο τρόπο συνάντησης με τον Δημιουργό μας! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: