e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα 2019 στον Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου Ηλείας


«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! όλα μου κράζουν 
και στη θλιμμένη μου καρδιά γαλήνης βάλσαμο σταλάζουν.» (Γ. Βερίτης)

Φθάσαμε ήδη στο τέλος της Αναστάσιμης περιόδου, η οποία είναι περίοδος “Χαράς Ανθρώπων και Αγγέλων”, λόγω της «εορτής των εορτών και της πανηγύρεως των πανηγύρεων», αφού το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού, είναι η κορωνίδα της χριστιανικής πίστεώς μας, η οποία επισφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Χριστιανών και καθορίζει την δύναμη του Ορθοδόξου φρονήματος.

Με Ιερή κατάνυξη, καθώς επίσης την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και την ευπρέπεια, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αναστάσιμη Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, το βράδυ της Τρίτης 4 Ιουνίου 2019, επί τη εορτή της Απόδοσης του Πάσχα, αφού κάθε μεγάλη εορτή στην Ορθόδοξη λατρεία μας, έχει και την «απόδοσή» της. Κάθε εορτή είναι ένα ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Αγίας Εκκλησίας μας, αλλά και στην ζωή κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού.

Στην Ιερά αυτή Αγρυπνία, η οποία εψάλη σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, όπως η Πασχαλινή Ακολουθία τη νύκτα της Αναστάσεως, των ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ενώ συμμετείχαν οι Αιδ. π. Γρηγόριος Πάπαρης, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Παναγιώτης Κλουκίνας και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Φιλακόλουθοι Χριστιανοί της Ενορίας, αλλά και της πόλης του Πύργου, προσήλθαν στην ιερά αυτή Αγρυπνία, έχοντας την πνευματική ευκαιρία να απολαύσουν για ακόμη μία φορά, την ομορφιά της Εορτής των Εορτών του Πάσχα, η οποία εκπηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου μας και να ζήσουν το μεγαλείο της λαμπροφόρου Αναστάσεώς Του. Τον Θρίαμβο της αγάπης πάνω στο μίσος και της αλήθειας πάνω στο ψέμα, δοξάζοντας των εκ νεκρών Αναστάντα Κύριον και ψάλλοντας με όλη την ψυχή τους, το χαρμόσυνο μήνυμα: “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!”.

Τον πιο σημαντικό χαιρετισμό που μπορούμε να προσφέρουμε στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η χώρα μας και στον κόσμο γύρω μας, που είναι γεμάτος απόγνωση, άγχος, κατάθλιψη, καθώς επίσης με προβλήματα και όλων των ειδών φόβους και αμφιβολίες για το αύριο, αντλώντας έτσι δύναμη αντιστάσεως στη σημερινή σήψη και παρακμή, λαμβάνοντας παράλληλα την πεποίθηση και την ελπίδα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο στις καρδιές των πιστών μας, με την εορτή του Πάσχα, ότι μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση, καθώς επίσης και την βεβαιότητα ότι η δύναμη της αγάπης του Χριστού, έχει τον τελευταίο λόγο στην κρίσιμη και ζοφερή αυτή περίοδο για όλους μας... ενώ θα πρέπει επίσης να ζούμε αδιαλείπτως το «Αληθώς Ανέστη», ξεπερνώντας έτσι τις ποικίλες δυσκολίες του παρούσης ζωής, μένοντας κοντά στον εκ νεκρών Αναστάντα Κύριον!!

Η Ανάσταση βέβαια δεν σταματάει με την απόδοση της εορτής του Πάσχα, αλλά συνεχίζεται. Κάθε φορά, που τελούμε την Θεία Λειτουργία. Η θεία Λειτουργία ξαναζωντανεύει μπροστά μας όλα τα στάδια της ζωής του Χριστού. «Οδεύομεν διά πασών των ηλικιών του Χριστού», όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Κάθε Θεία Λειτουργία είναι μια ανάμνηση του Σταυρού και της Αναστάσεως. Είναι το Σταυρώσιμο και Αναστάσιμο Πάσχα. Ιδιαίτερα δε η θεία Λειτουργία της Κυριακής έχει αναστάσιμο χαρακτήρα. Είναι η Λειτουργία της «μιας των Σαββάτων». Την Κυριακή όλα είναι αναστάσιμα. Τα απολυτίκια των οκτώ ήχων, όλα αναστάσιμα. Αλλά και τα τροπάρια του Όρθρου της Κυριακής. Κατεξοχήν δε αναστάσιμη είναι η περίοδος του Πάσχα, του Πεντηκοσταρίου, που αρχίζει τη νύχτα της Αναστάσεως και τελειώνει -συν Θεώ- την Κυριακή των Αγίων Πάντων.  

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ










Δεν υπάρχουν σχόλια: