e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Κηδεύτηκε στην Grenoble της Γαλλίας ο μακαριστός π. Γεράσιμος Σκαρτσής, ο Ζακύνθιος


Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Απόγευμα Παρασκευής, 18ης Οκτωβρίου 2019, ο κύκλος της ιερατικής ζωής και διαδρομής ενός ιερέα της Ζακύνθου, έκλεισε στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Ο παπα-Γεράσιμος ο Σκαρτσής, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Ζακύνθου, που μεταφυτεύτηκε στις Γαλλικές Άλπεις προ ετών, κατέληξε στη γη της Γκρενόμπλ, αφού κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο πριν από δύο εβδομάδες, στις 2 Οκτωβρίου.
     Σήμερα το απόγευμα ο καθ' όλα μεγαλοπρεπής παπαΓεράσιμος μπήκε για τελευταία φορά στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εφημέρευε, όχι πλέον ως λειτουργός αλλ' ως κεκοιμημένος εν Κυρίω, για την Εξόδιο Ακολουθία του. Οι κοινοτικοί της Γκρενόμπλ και οι πάμπολλοι εκκλησιαζόμενοι τον υποδέχτηκαν με δάκρυα στα μάτια. Παρέστησαν Κληρικοί της ευρύτερης περιοχής της πόλης, όπως και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Γκρενόμπλ. 
     Στην πένθιμη Ακολουθία χοροστάτησε ο ειδικά ταξιδέψας προς τούτο, Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο οποίος συνδεόταν με στέρεα φιλία με τον μεταστάντα, παιδιόθεν. Παρών ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, εκ προσώπου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Εκ μέρους εκείνου. ο Θεοφ. κ. Ειρηναίος απέδωσε θερμά συλλυπητήρια στην απορφανισθείσα Ενορία και Κοινότητα της Γκρενόμπλ.
     Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, στον επικήδειο λόγο του, ομιλώντας από βάθους συντετριμμένης καρδίας, αναφέρθηκε στον αρχαίο φίλο του, τονίζοντας την ακακία και ανεξικακία του χαρακτήρα του, στην καλλιφωνία και ζακυνθινοπρέπειά του, στις ταλαιπωρίες του πολυκύμαντου βίου του, μεταφέροντας την αγάπη και τα συλλυπητήρια τόσο των Σεβ. Μητροπολιτών Ζακύνθου κ. Διονυσίου Β΄ και Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, όσο και όλων των Κληρικών της Ζακύνθου, αλλά και απάντων των φίλων και γνωστών του Μεταστάντος. Ευχαρίστησε, εξάλλου, τον Σεβ. Γαλλίας για την κανονική άδεια να προστεί της Εξοδίου Ακολουθίας για τον παπαΓεράσιμο.
     Ακολούθως και υπό βροχήν ο Σεβ. Ζάμπιας έθαψε τον Φίλο στο κεντρικό Κοιμητήριο της Γκρενόμπλ. Τέλος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού, παρατέθηκε ο καφές της παρηγοριάς.
     Όλοι, ιδιαίτερα όσοι ζήσαμε και αγαπήσαμε τον π. Γεράσιμο Σκαρτσή, προσευχόμαστε ώστε ο δομήτορας της Ζωής και εκ νεκρών Εγερθείς Άγιος Θεός, να κατατάξει τον αγαπητότατο Φίλο και Αδελφό μας, στον τόπο και τρόπο της όντως Ζωής κι Αιωνιότητας πλάι Του!!!


















Δεν υπάρχουν σχόλια: