e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Συνεργοί και όχι διώκτες του Ναζωραίου

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα 
29 Δεκεμβρίου 2019
(Ματθ. β΄ 13-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


«Θεού εσμέν συνεργοί», λέγει ο Απόστολος Παύλος. Δηλαδή, όλοι είμαστε συνεργάτες του Θεού στο έργο της σωτηρίας. Και τούτο αποτελεί μέγιστη και υπέρτατη τιμή για τον άνθρωπο, καίτοι σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και την ισοτιμία του με τον Θεό. Ο άνθρωπος συνεργεί με τις πενιχρές δικές του δυνάμεις και δυνατότητες και πάντα με τη βοήθεια, τον φωτισμό και την καθοδήγηση του Θεού, του Οποίου η δύναμη και η σοφία είναι απεριόριστες.

Ο Θεός και τα ένδοξα τάγματα των Αγγέλων Του, από την πρώτη στιγμή σκέπουν και στέκονται αρωγοί στο Θείο Βρέφος. Ο νεογέννητος Λυτρωτής και Θεάνθρωπος προστατεύεται αποτελεσματικά από τη μανία του αιμοδιψούς και ασεβούς Ηρώδη, συνεργούντος του ιερού ζεύγους. Αρχικά ειδοποιούνται οι Μάγοι, να μην συναντήσουν τον Ηρώδη, ο οποίος ήθελε να τους παγιδεύσει και να μάθει τον τόπο όπου ευρίσκεται το παιδί. Μετά ειδοποιούνται οι γονείς του Ιησού να τον φυγαδεύσουν στην Αίγυπτο, για να γλιτώσει από την εγκληματική μανία του τυράννου. Και μόνον όταν επέστη ο χρόνος, Άγγελος Κυρίου δίνει εντολή στην Αγία Οικογένεια να επιστρέψει με ασφάλεια στην Παλαιστίνη και να εγκατασταθεί στη Ναζαρέτ (εξ ού και "Ναζωραίος" το προσωνύμιο του Κυρίου). Όλες οι αρχαίες, λοιπόν, Προφητείες εκπληρώνονται μία προς μία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός της εγκατάστασης του Κυρίου στην ασήμαντη και κακόφημη κωμόπολη της Ναζαρέτ, εν μέσω βλάσφημων και πονηρών ανθρώπων. Εκεί όπου το προσωνύμιο «Ναζωραίος», καταντούσε απαξιωτικό και υποτιμητικό για όποιον το έφερε. Όμως, ο Κύριος έζησε άσημα και φτωχικά στο μέρος αυτό, αγνοώντας κάθε ειρωνεία και κατακραυγή. Ουδέποτε γεύτηκε τα πλούτη και τις πολυτέλειες, στις οποίες συνήθως αρέσκονται οι άνθρωποι. Ζούσε εργαζόμενος χειρωνακτικά κι εθεωρείτο από τους αλαζόνες συμπατριώτες Του (Γραμματείς και Φαρισαίους) ως αγράμματος, περιφρονητής των παραδόσεων και καταπατητής των αργιών, των νηστειών, αλλά και γενικότερα του Νόμου. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα της υποτιμητικής ιδέας που είχαν γι’ Αυτόν αποτελεί η μεταχείριση που Του επιφύλαξαν κατά τις φοβερές εκείνες στιγμές του Μαρτυρίου Του. Παρά ταύτα, ο Ιησούς τίμησε και δόξασε το όνομα «Ναζωραίος», το οποίο ακόμη και επάνω στον Σταυρό Του, γράφτηκε χλευαστικά. Και όχι μόνο το δόξασε, αλλά δι’ αυτού φωτίστηκαν και λαμπρύνθηκαν  τα έθνη και οι αιώνες.
Ας είναι, λοιπόν, αυτό η δύναμή μας και το σέμνωμά μας  και κανένας σύγχρονος αιμοδιψής και εγωπαθής Ηρώδης, όσο στυγερές πράξεις και αν κάνει, δεν πρόκειται να μάς καταβάλει, διότι η πίστη, η αγάπη, η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη θα αποτελούν ανίκητη ασπίδα προστασίας για εμάς. Γένοιτο!
                

Δεν υπάρχουν σχόλια: