e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

"ΤΟ ΦΡΕΑΡ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Συνάντηση Γρηγορίου Παλαμά και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη" εποίει π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος


Πριν κάμποσο καιρό (μέσα Νοεμβρίου 2019) βρεθήκαμε στην αρχοντική Σιάτιστα και ο Πρωτοσύγκελλος της εκεί Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, μάς πλούτισε ευγενώς με την διδακτορική διατριβή του υπό τον θελκτικό και αξιοπρόσεκτο τίτλο: "ΣΤΟ ΦΡΕΑΡ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗ", κυκλοφορηθέν από τις έγκριτες εκδόσεις Μυγδονία, τον Δεκέμβριο του 2015, με 408 καλόχυμες σελίδες.

Ο ανά χείρας τόμος, αν και αρκούντως επιστημονικός, διατηρεί την ποιητική γλαφυρότητά του, αποπνέοντας άρωμα ευλαβικό από τους χυμούς τής εν γένει πολιτείας και δημιουργικότητας τόσο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όσο και του πΑΙζΩγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Την -σε πρώτη ανάγνωση: ανύποπτη- συναντίληψη και των δύο συναρμόζει ο παιδαριογέρων και παλιμπαιδίζων π. Εφραίμ, συμβάλλοντας τα μάλα στην θεολογική και λογοτεχνική γραμματεία των καιρών μας. 

Ευχαριστούμε από καρδίας τον άξιο και αει-χαμογελαστό λειτουργό του Υψίστου π. Εφραίμ και του ευχόμαστε να ακραγγίζει πάντα το Ανέγγιχτο, διατηρώντας πάντα την αφοπλιστική παιδικότητα που τον χαρακτηρίζει!

π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Ὁ ἀρχιμ. Ἐφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε στὴν Ἀθήνα τὸ 1963. Τελείωσε τὶς ἐγκύκλιες σπουδές του στὸ Λύκειο Ἀρρένων Νικαίας τὸ 1980 καὶ κατόπιν εἰσήχθη στὴν Παιδαγωγικὴ Ἀκαδημία Τρίπολης (1980-1982). Συνέχισε μὲ σπουδὲς Κοινωνιολογίας στὴν Πάντειο Ἀνωτάτη Σχολὴ Πολιτικῶν Ἐπιστημῶν (1982-1988). Ἔλαβε Μεταπτυχιακὸ Δίπλωμα Εἰδίκευσης (2006-2009) καὶ Διδακτορικὸ Δίπλωμα (2009-2012) ἀπὸ τὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ ΑΠΘ. Ἀγαπάει τὴ Λογοτεχνία, τὴν Ποίηση - κυρίως τὰ τρίστιχα χαϊκοὺ τῶν ἰαπώνων, τὴ Μουσική, τὸ καλὸ Θέατρο καὶ τὸν καλὸ Κινηματογράφο. Γνωρίζει τὴ γαλλική, ἀγγλικὴ καὶ ἱσπανικὴ γλῶσσα. Συγγραφέας ἀρκετῶν βιβλίων, γράφει καὶ μεταφράζει θεολογικοῦ καὶ λογοτεχνικοῦ περιεχομένου κείμενα.Ὑπηρετεῖ ὡς Πρωτοσύγκελλος στὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Σισανίου καὶ Σιατίστης, στὴν ὁποία διακονεῖ ἀνελλιπῶς ἀπὸ τὸ 1995. Τὸν Ὀκτώβριο τοῦ 2012, τοῦ ἀπενεμήθη ἀπὸ τὸν Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη τὸ ὀφφίκιο τοῦ Ἀρχιμανδρίτη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου.

Παρουσίαση του βιβλίου

Ο π. Εφραίμ αναζητά τις ρίζες του Πεντζίκη και τις βρίσκει στην ορθόδοξη ζωή και παράδοση και ιδιαίτερα στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. Ο Πεντζίκης δεν έχει απλά αναγνώσει τον Άγιο Γρηγόριο, έχει διαμορφωθεί από αυτόν. Αυτός ο "άλλος τρόπος" του κυρ-Νίκου έχει πηγάσει από αυτή την πηγή.

...Βρήκε, λοιπόν, στο Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Ανακάλυψε -θα έλεγα- μια αλληλοπεριχώρηση βαθειά. Ο Πεντζίκης δεν ανήκει στους "θρησκευόμενους" ανθρώπους, γι' αυτό και είναι εύκολα παρεξηγήσιμος και είναι αλήθεια, ότι όχι μόνο δεν κατανοήθηκε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε από πολλούς από αυτούς. Είναι άλλων μέτρων άνθρωπος. Ο Πεντζίκης είναι καθαρά εκκλησιαστικός. Ζει μέσα στην ελευθερία των τέκνων του Θεού, χωρίς εξωτερικές τυποποιήσεις. Καμιά φορά, σα να διακρίνεις μια κρυμμένη σαλότητα στην όλη του συμπεριφορά. Δεν κατανοείται εύκολα, γιατί εκείνος είναι "αλλού" και γι' αυτό κινείται, εκφράζεται, ζωγραφίζει με έναν άλλο τρόπο. 

(Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προλογικό σημείωμα
Πρόλογος
Εισαγωγή

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΣΑΡΚΩΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
Η σύγχρονη προβληματική
Ο Άγιος και ο Παις ποιητής, πεζογράφος και ζωγράφος
Συνοίκηση στην Θεσσαλονικέων πόλη
Η σοφή πρόσληψη του παρόντος
Ο κίνδυνος της τυπολατρίας

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ
Από τη φιλοσοφία των ρημάτων στη θεολογία των πραγμάτων
Από κηπευτής ιδεών κηπουρός του λόγου
Το σύζυγον σώμα δεκτικό του φωτός
Το μυστήριο του σταυρού: από την εν σώματι και στόματι προσκύνηση στην δια της χάριτος και της ευχής ένδυση και άρση
Η σχέση με το μακάριο νοερό κόσμο
Από το ιδιωτικό θρησκεύειν στο εκκλησιαστικώς υπάρχειν
Από τη μοναξιά στο μοναστικό πνεύμα
Η μετά των νεκρών αναστροφή

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ
Η παθολογία του παλαιού εαυτού
Η οντολογική ανακαίνιση
Μετάνοια και ταπείνωση
Καύσις καρδίας υπέρ της κτίσεως απάσης

Σύνοψη και συμπεράσματα
Βιβλιογραφία





Δεν υπάρχουν σχόλια: