e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το Χέρι του Αγίου Διονυσίου στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Κορακιών Χανίων [video - photos]


Τελευταία μέρα (12.2.2020) της παραμονής του τιμίου Χεριού του Αγίου Διονυσίου στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής για Ζάκυνθο, σήμερα το μεσημέρι μεταφέρθηκε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Κορακιών Ακρωτηρίου Χανίων. 
     Το Χέρι του Αγίου, μεταφερόμενο εν ευλαβεία πολλή από τον Καθηγούμενο της Μονής του, Γέροντα Διονύσιο Λιβέρη και τον Ηγουμενοσύμβουλο π. Σεραφείμ Κονίδη και συνοδευόμενο από τον Θεοφ. Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό, υποδέχτηκαν η Καθηγουμένη Γερόντισσα Θεοφόρα και οι Μοναχές της Μονής. 
     Παρόντες και αναμένοντες ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και οι σπουδαστές της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, οι οποίοι μάλιστα απέδωσαν ύμνοι προς τιμήν του "φιλοξενουμένου" Αγίου της άκρας Συγχωρητικότητος.
[Οπτικοακουστικό υλικό: π. Σεραφείμ Κονίδης]































Η Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου βρίσκεται στις Κορακιές Ακρωτηρίου, κοντά στο σημερινό αεροδρόμιο των Χανίων. Είναι ένα ιστορικό γυναικείο μοναστήρι που είναι γνωστό στους Χανιώτες κι ως Μονή Καλογραιών. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους διάφορους κατακτητές της Κρήτης κι έτσι χάθηκαν τα πολύτιμα αρχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακριβή χρονολόγηση της μονής. Πιστεύεται ωστόσο ότι αρχικά ιδρύθηκε πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Κυριακής της συνοικίας της Χαλέπας. Αργότερα όμως, όταν εντάθηκαν οι πειρατικές επιδρομές των Αράβων, οι μοναχές αποσύρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, στο λόφο του Αγίου Ματθαίου, για να καταλήξουν τελικά στη σημερινή θέση κατά τον 16ο αιώνα. 

Η μονή συνέχισε την ακμάζουσα πορεία της και κατά την Τουρκοκρατία, διατηρώντας μεγάλο αριθμό μοναχών. Κατά την επανάσταση του 1821 καταστράφηκε από τους Τούρκους και πολλές μοναχές σφαγιάστηκαν, με αποτέλεσμα να ερημώσει τα πολλά χρόνια. Πράγματι, σε εργασίες αποκατάστασης στις αρχές του 21ου αιώνα διαπιστώθηκε η καταστροφή του ναού από πυρκαγιά. Στα μέσα του 19ου αιώνα ανακατασκευάστηκαν τα κατεστραμμένα κτίρια και η μονή ανασυστάθηκε.

Το συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλό τείχος και η κεντρική είσοδος του είναι λιτή, σε σχέση με τα υπόλοιπα μοναστήρια του Ακρωτηρίου. Στο κέντρο του κατάφυτου περίβολου βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (εορτ. 29 Αυγούστου) και του Αγίου Γεωργίου (εορτ. 23 Απριλίου), ο οποίος επεκτάθηκε σταδιακά αποκτώντας τη σημερινή του μορφή. Ο ναός είναι περιτριγυρισμένος από τα λιτά κελιά και τα βοηθητικά κτίσματα της μονής. Επίσης, στο μοναστήρι υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Ανδρέα εκ Κρήτης και της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Από το αρχικό μοναστικό συγκρότημα διασώζονται κάποια κελιά στη δυτική πτέρυγα και οι στέρνες από τα όμβρια.

Στη μονή λειτούργησε αξιόλογη Οικοκυρική Σχολή που απέκτησε αμέσως σπουδαία φήμη σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα, οι μοναχές της μονής Καλογραιών έραψαν το νυφικό της βασίλισσας Όλγας το 1867. Στο χώρο της παλαιάς οικοκυρικής σχολής λειτουργεί μικρό μουσείο με κειμήλια, εικόνες και σύγχρονα εργόχειρα των καλογριών που εξακολουθούν να διακρίνονται για την ποιότητά τους. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι οι περισσότερες εικόνες της μονής είναι έργα των ίδιων των μοναχών.

[Πηγή: Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στις Κορακιές - Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com]


























Δεν υπάρχουν σχόλια: