e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Πάντες οι Άγιοι ομολογώντας Χριστό

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων Πάντων 
14 Ιουνίου 2020 
(Μαρκ. ι΄ 32-33, 37-38 και λθ΄ 27-30)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Μια έμμεση αναφορά περί διωγμών κάνει ο Κύριος Ιησούς στην παρούσα ευαγγελική περικοπή. Προβλέπει και προαναγγέλλει ότι άνθρωποι πονηροί, αμετανόητα κακοί, ασεβείς, άδικοι και μανιώδεις, θα κυνηγήσουν με λύσσα την πίστη του Χριστού. Θα λοιδορήσουν, θα καταδιώξουν, θα βασανίσουν και θα υποβάλουν σε τέλος μαρτυρικό τους ευσεβείς και πιστούς ανθρώπους, αρχής γενομένης από τους Αγίους Αποστόλους.

Όμως, ο πιστοί και δίκαιοι δεν πρέπει να καμφθούν. Δεν πρέπει να λυγίσουν και να υποκύψουν στους άρχοντες και τους ισχυρούς του κόσμου τούτου. Αυτοί ουδέποτε έλειψαν από τον κόσμο και πάντοτε θα υπάρχουν, έως της συντέλειας των αιώνων. Πάντα θα διώκουν τους αθώους, θα μισούν τους ανθρώπους της αγάπης, θα αδικούν τους δίκαιους, θα συκοφαντούν και θα κατηγορούν τους έντιμους και τους αγνούς. Βλέποντας τις ζωές των δίκαιων θα μανιάζουν και θα ερεθίζονται, επειδή μέσα απ’ αυτές, σαν σε καθρέπτη, θα βλέπουν την δική τους ηθική και πνευματική γύμνια.

Όμως, αλίμονο,  σε αυτόν τον λεγόμενο πιστό, ο οποίος από φόβο ή από ντροπή θα αρνηθεί τον Χριστό, δηλαδή το φως, την σωτηρία και την αλήθεια! Το να αρνηθεί κάποιος κάτι το εσφαλμένο, το ψεύτικο, το επιλήψιμο, το φαύλο είναι λογικό και επιβεβλημένο. Όμως το να αρνείσαι το Φως, την Αλήθεια, την Σωτηρία, εξαιτίας του φόβου ή της ανθρωπαρέσκειας είναι βδελυρό ενώπιον των οφθαλμών του Θεού.

Έτσι, όποιος Τον αρνηθεί ενώπιον των ανθρώπων, θα αρνηθεί κι αυτόν ο Κύριος, μπροστά στον Ουράνιο Πατέρα Του. Διότι η καταφρόνηση προς τον Θεό, που έλαβε σάρκα για να σώσει τον άνθρωπο και «αμαρτίαν ουκ εποίησε» και ο οποίος είναι ευεργέτης του ανθρωπίνου γένους, είναι βαρύ παράπτωμα και η εμμονή σε αυτό ολέθρια.

Ας μην μιμηθούμε, λοιπόν, αυτούς τους ασθενείς και λιπόψυχους «χριστιανούς», οι οποίοι είτε για να γίνουν αρεστοί είτε για να θεωρηθούν προοδευτικοί και μοντέρνοι, είτε εξαιτίας χαλαρής ευσέβειας ή ακόμη και του φόβου των διώξεων, αρνούνται τον Χριστό. Αντίθετα, ας γίνουμε μιμητές των Αγίων Αποστόλων, των οσιακών και μαρτυρικών μορφών της Εκκλησίας μας, που αψήφησαν μαρτύρια και θάνατο, ομολογώντας τον Χριστό. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: