e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Δύο νέα πονήματα του π. Γερασίμου Ζαμπέλη για την μοναστική ιστορία της Λευκάδας


Παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας και ακάματος ερευνητής της Λευκάδας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πλουτίσει με την αποστολή δύο νέων πονημάτων του: α) Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος, τόμος Δ΄ (Ο Μοναχισμός στην Λευκάδα), εκδ. Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, Λευκάδα 2020, με 528 σελίδες και β) Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των (Σ)Κάρων. Ιστορία - Τέχνη - Προσφορά, έκδ. Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου, Λευκάδα 2020, με 192 σελίδες.

Και τα δύο ανά χείρας βιβλία αποτελούν εύχυμους καρπούς της μανικής διαθέσεως του φιλίστορος Πρωθιερέως να ανασύρει από τη λήθη σπαράγματα πολιτισμού, τέχνης, ιστορίας, μυστικών καημών και αθέατων πλέον προσώπων και των έργων τους!

Το πρώτο από αυτά αποτελεί τη συνέχεια του συνθετικού πονήματος του συγγραφέως, Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος, το οποίο παλαιότερα μας είχε αποστείλει. Ο τωρινός δ΄ τόμος της σειράς εστιάζει στη μελέτη της μοναστικής παρουσίας της Εκκλησία που παροικεί την Λευκάδα, από την έλευση πέντε εκ των 318 θεοφόρων πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Λευκάδα μέχρι την διάλυση των τεσσάρων Κοινοβίων του νησιού, το 1931.

Στο δεύτερο τομίδιο αποτυπώνεται η μακραίωνη ιστορία πορεία της προσφάτως ανασυσταθείσης Μονής Αγίου Γεωργίου στους (Σ)Κάρους Αλεξάνδρου Λευκάδος, διαδρομή ρωμαίικης μαρτυρίας και φιλογενούς προσφοράς εν μέσω παγίδων πολλών.

Η έκδοση αμφοτέρων των έργων έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την επανεκκίνηση των μοναστικών πραγμάτων στο νησί, καθώς από το 2010, με την παρότρυνση του νυν Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, καταβάλλεται σύντονη και επίμονη προσπάθεια για την αποκατάσταση, επάνδρωση κι επαναλειτουργία των παλαίφατων αυτών ιερών στεγών ως τόπων διαρκούς εγκοσμιώσεως θείων Μυστηρίων και ανακουφιστικών - παραμυθητικών καταφυγίων των ανθρώπων του καιρού μας.

Εύγε, π. Γεράσιμε! Η μέχρι τώρα εργώδης αφοσίωσή σου στην έρευνα σε καταξιώνει ως άξιο σκαπανέα της Λευκάδος και σε κατατάσσει στους Επιφανείς Λευκαδίους, προς τους οποίους πρέπει πάσα τιμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: