e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ευγενική δωρεά της Μαρίας Ρουσέα δυο έργων τέχνης προς την Ενορία Βανάτου


Δύο έργα τέχνης παρέδωσε την 21η Απριλίου 2021 στον Εφημέριο της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω η ζωγράφος ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ από την προσωπική συλλογή της. Η γνωστή ζωγράφος του Τζάντε, ευαίσθητος άνθρωπος και πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα στην εποχή της δημιουργικότητάς της (και αδελφή της ηθοποιού Τζένης Ρουσέα), εξέφρασε δι' αυτής της ευγενικής χειρονομίας -όπως δήλωσε- την μακρόχρονη φιλία της με τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, αλλά και την ευαρέσκειά της για την ήδη εντεκάχρονη πνευματική συμβολή και διαδρομή τού Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Βανάτου "Αληθώς" στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού


Το πρώτο έργο τέχνης είναι αγιογραφία του πατέρα της Μαρίας, αείμνηστου ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΥΣΕΑ (1896-1978), διαπρεπούς αγιογράφου, ζωγράφου και δασκάλου των εικαστικών στην προ- και μετασεισμική Ζάκυνθο. Το εν λόγω μεγάλου μεγέθους έργο παριστά την Δευτέρα Παρουσία και μέχρι τώρα φυλασσόταν εκτιθέμενο στο γραφικό και φιλόξενο σπίτι της Οικογένειας Ρουσέα στο Ψήλωμα του Τζάντε. 
     Παρενθετικά αναφέρεται ότι ο Χρήστος Ρουσέας έχει αγιογραφήσει ολόκληρο τον κυρίως Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, κατά συνέπειαν το προσφερθέν έργο ήρθε ως φυσικό επακόλουθο στην πρότερη εκείνη αγιογράφηση του Ναού των αρχών του 20ού αιώνα.


Το δεύτερο έργο τέχνης ιστορήθηκε διά χειρών της ίδιας της ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΕΑ (γεν. 1929), είναι κολάζ μεγάλου μεγέθους και πρόκειται για παράγωγο αποτροπιασμού, οργής και θλίψης, όταν τον Δεκέμβριο του 2005 ο περικαλλέστατος και ξακουστός Ναός και η περίπυστη Εικόνα της Αγίας Μαύρας, στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, έγινε -αλίμονο- παρανάλωμα της φωτιάς, πλείστα όσα δε τεκμήρια πολιτισμού (αγιογραφίας, χρυσοξυλογλυπτικής, αργυροχοΐας κλπ) αποτεφρώθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες. 

Ο Εφημέριος Βανάτου π. Παναγιώτης Καποδίστριας, εκφράζοντας και το περί αυτόν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την πολυαγαπητή και πολυσέβαστη Καλλιτέχνιδα ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ για την τιμητική προσφορά της, ευχόμενος τόσο στην ίδια όσο και τους οικείους της να έχουν μακρότητα ευλογημένων ημερών, με υγεία, χαρά και κάθε ουράνια ευλογία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: