e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Χριστούγεννα εν μέσω Εμφυλίου Covid-19


Γράφει από τη Μελβούρνη η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και πάλι! Μία, από τις πιο σημαντικές εορτές της Χριστιανοσύνης! Τα δυο τελευταία χρόνια, όμως, δεν γιορτάζονται πια όπως παλιά! Η Πανδημία, άλλαξε εντελώς τη ζωή μας, την καθημερινότητα μας, την κανονικότητα μας, τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε, που εργαζόμαστε που διασκεδάζαμε, που γιορτάζαμε που θρηνούσαμε!

Μέσα σε όλες τις αλλαγές, είναι και ο τρόπος που γιορτάζαμε ευτυχές γεγονός, όπως οι Αρραβώνες, ο Γάμος, Γιορτές, πάνε αυτά που ξέραμε! Ακόμα και στο θάνατο άλλαξαν όλα! Δεν μπορείς πια να πεις το Στερνό Αντίο σε συγγενή, φίλο, γείτονα! Μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που μπορούν να παρευρεθούν και σε κηδεία! Κι εκεί που υπάρχει μεγάλη οικογένεια με 4-5 παιδιά, ούτε καν οι αποκλειστικοί, δυστυχώς!

Οι ιερείς λειτουργούν σε άδειες εκκλησίες ή με περιορισμένο αριθμό πιστών! Πανδημία γαρ! Χρειάζονται προφυλάξεις! Να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας κατά μέσον όρο 20 φορές την ημέρα κι επιπλέον να τα απολυμαίνουμε κάθε φορά που αγγίζουμε κάτι, το μπουκαλάκι πάντα την τσάντα ή στην τσέπη. Πάνε οι εναγκαλισμοί και τα φιλιά που ανταλλάσσαμε με δικούς και φίλους! Ούτε χειραψία πια! Διάχυτος ο φόβος από άκρου σε άκρο της Γης! Ο θάνατος θερίζει, σε όλες τις Χώρες, σε κάθε γωνιά του Πλανήτη. Και τα θύματα όλο και περισσεύουν!

Οι Εγκλεισμοί, απανωτοί παντού! Ιδιαίτερα, εδώ στη Μελβούρνη, πολύ φοβάμαι ότι καταρρίψαμε Παγκόσμιο Ρεκόρ Εγκλεισμού! 265 ημέρες, αυστηρού Εγκλεισμού μέσα σε 18 μήνες, αφότου ενέσκηψε η Πανδημία! Τόσο που, δυστυχώς, κόντεψε να μας γίνει δεύτερη φύση! Κι όταν, επί τέλους ήρθησαν τα κυριότερα περιοριστικά μέτρα, οι περισσότεροι από εμάς, δεν πήραμε τους δρόμους, για πουθενά κι ας ήταν όλοι ανοικτοί! Περιοριστήκαμε σε αυτά που είχαμε συνηθίσει, έξω μόνο για εξάσκηση και τα απαραίτητα ψώνια! Γιατί ο άνθρωπος, προσαρμόζεται κάποια στιγμή, ακόμα και στη Φυλακή!

Σιγά-σιγά, όμως, αρχίσαμε να ξεθαρρεύουμε και να πηγαίνουμε πιο πέρα, να συναντάμε ένα δυο φίλους έξω για καφέ. Ή, τώρα που έρχονται γιορτές να πηγαίνουμε και καμιά βόλτα στα μαγαζιά, αλλά πάντα με πολλές προφυλάξεις και επιφυλάξεις!

Γεγονός, όλες οι Αρχές της Χώρας, μας μιλούσαν συνεχώς εξηγώντας μας, ότι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε από τον ΚΟΒΙΝΤ και να μπορέσουμε να ζήσουμε, περίπου, όπως παλιά, είναι να εμβολιαστούμε! Ποικιλία εμβολίων κι όλα «ευγενική προσφορά» από την Κυβέρνηση κάθε Χώρας! Δηλαδή, από τα χρήματα των φορολογουμένων Πολιτών!

Πέρυσι τέτοιον καιρό, όλη η Ανθρωπότητα, πρόσβλεπε και περίμενε με ανυπομονησία, αγωνία και ελπίδα να δημιουργήσουν οι επιστήμονες ανά τον πλανήτη, που στην κυριολεξία είχανε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, σκυμμένοι μέρα-νύχτα πάνω από τα μικροσκόπιά τους, το κατάλληλο Εμβόλιο, όπου θα εξουδετέρωνε τον ιό, αλλά όχι τον άνθρωπο!

Δειλά-δειλά και κατόπιν πολλών ερευνών και πειραμάτων για να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του, με τις λιγότερες, παρενέργειες, άρχισαν να εγκρίνονται και να κυκλοφορούν τα πρώτα Εμβόλια, υπό το όνομα Αστραζένικα, Φάιζερ και άλλα! Ξαφνικά, όμως, αντί να το δει με ανακούφιση ο άνθρωπος και με εμπιστοσύνη στην Επιστήμη, άρχισαν οι αμφιβολίες, που σιγά σιγά έγιναν καχυποψίες και όπου σε χρόνο μηδέν, έγιναν παράνοια από πολλούς! Το τι λέχτηκε και εξακολουθεί να λέγεται, ανεκδιήγητο!

Από την απλή, κάπου δικαιολογημένη επιφύλαξη, μέχρι περί «οργανωμένου εγκλήματος» κατά της Ανθρωπότητας. Όλα φτιαχτά είναι, δεν υπάρχει Κορονοϊός, θα μας αλλάξουν το DNA, θα μας βάλουν τσιπάκι ώστε να καταντήσουμε υποχείριά τους, αλήθεια, ποιων και γιατί, αναρωτιέται ο άνθρωπος στην πλειοψηφία του! Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που έχουν τόση δύναμη και επιρροή επάνω στη Γη, ώστε να επιδιώκουν κάτι τέτοιο, αλλά και για ποιο λόγο;

Πασιφανές ότι με τη φοβερή πρόοδο της Τεχνολογίας, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, πλέον! Οι λεγόμενοι Μεγάλοι της Γης, γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και ώρα πόσοι είμαστε, ποιοι είμαστε, πού είμαστε και ποιες οι δραστηριότητές μας!

Ταυτόχρονα, άρχισαν να γίνονται διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στο Κέντρο της πόλης, αναφέρομαι στη Μελβούρνη που ζω, αλλά το ίδιο λίγο-πολύ, στις περισσότερες Πόλεις του Κόσμου, από Αρνητές, οι οποίοι δεν πιστεύουν πως υπάρχει ΚΟΒΙΝΤ ούτε Πανδημία! Τα σχεδόν πέντε εκατομμύρια νεκρών, αν δεν τα ξεπεράσαμε ήδη, στον Πλανήτη από ΚΟΒΙΝΤ, δεν φαίνεται να τους έπεισαν για το ηλίου φαεινότερον γεγονός, ότι ναι, υπάρχει ο πολύ σοβαρός Κορονοϊός που θερίζει ζωές μικρών-μεγάλων και που με τις συνεχείς μεταλλάξεις, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος! Και ως συνήθως γίνεται απανταχού της Γης σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους οι Διαδηλωτές, μπορεί να είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, βρίσκουν ευκαιρία και εισχωρούν μέσα ταραχοποιά στοιχεία με τα γνωστά επακόλουθα της βίας κάθε μορφής!

Έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται κάθε Σάββατο τέτοιες διαδηλώσεις και εδώ που ζω, κοντεύουν να μας γίνουν συνήθεια κι αυτές! Σαν τους βαρβάρους του Καβάφη θα μας λείψουν.

Πρόσφατα, στις 27 του Νοέμβρη, συγκεντρώθηκαν στη Μελβούρνη, πάνω από είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές με πανό όπου αναγράφονταν διάφορα συνθήματα και με λάβαρα διαμαρτυρίας.

Αυτές οι διαδηλώσεις, γίνονται φυτώρια Κορονοϊού! Ξαφνικά, εκεί που είχαμε μερικές μόνο εκατοντάδες νέων κρουσμάτων την ημέρα, τώρα έχουμε χιλιάδες την ημέρα και ασφαλώς αυξάνονται οι νεκροί. Θορυβήθηκαν οι Υγειονομικές Αρχές αλλά και ο Πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς και αυτοί των Πολιτειακών Κυβερνήσεων, καθιστώντας τον εμβολιασμό απαραίτητο για όλους τους εργαζόμενους και άρχισε να ισχύει το:

No jab/No job! Αν δεν εμβολιαστείς/δεν έχει δουλειά!

Επί πλέον, ούτε οι οικογένειες όπου δεν είναι όλα τα μέλη εμβολιασμένα μπορούν να σμίξουν! Καμία συναναστροφή σε σπίτι που οι κάτοικοι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι ή ο/οι επισκέπτες!

Πανικός στη Μελβούρνη, αλλά και στις άλλες Πολιτείες! Οι Πολιτειακοί Πρωθυπουργοί, θέτουν στόχους, όπου ανεβάζουν τον πήχη συνεχώς, τελικός στόχος, να πετύχουμε εμβολιασμό του 90% του πληθυσμού, ώστε να ελευθερωθούμε πλήρως! Δημιουργούνται Κέντρα Εμβολιασμού παντού, ανοίγουν πολλά Μεγάλα τέτοια Κέντρα, ανοίγουν και άλλα, σε Φαρμακεία, Ιατρεία, στήνονται πρόχειρες σκηνές, ακόμα και έξω από Πολυκαταστήματα! Πανικόβλητος ο κόσμος, κλείνει ραντεβού και ο αριθμός των εμβολιασμένων, αυξάνεται αλματωδώς! Εν τω μεταξύ, μειώνουν και το χρόνο αναμονής μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης και,

Ζήτω μας, φτάσαμε και ξεπεράσαμε το 90% των πλήρως εμβολιασμένων από 12 χρονών και άνω!

Και ξαφνικά, προέκυψε άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα! Οι διπλοεμβολιασμένοι, να μπορούν να πάνε ελεύθερα όπου επιθυμούν, αφού παρουσιάσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ηλεκτρονικό στο κινητό τους τηλέφωνο ή στην παραδοσιακή, έντυπη, μορφή.

Θα υπέθετε κάποιος, ότι όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως, όχι! Γιατί σε Πολιτεία όπως η Βικτώρια, όπου σύμφωνα με την πρόσφατη Απογραφή Πληθυσμού, του 2021, ο πληθυσμός ανέρχεται στα 6.700.000 κατοίκους, το 10% των ανεμβολίαστων, ανέρχεται σε 670.000 άτομα! Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι!

Και οι διαδηλώσεις των αρνητών, συνεχίζονται! Δυο εβδομάδες πριν, σάλος στην Ελληνική Παροικία! Ο λόγος; Λάβαρό τους, όχι μόνο η ελληνική σημαία, αλλά επάνω με μαρκαδόρο είχαν γράψει απαράδεκτα συνθήματα! Έγιναν πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από αγανακτισμένους συμπάροικους, για την ασέβεια που έδειξαν στο Ιερό Σύμβολο, την Ελληνική Σημαία! Υπήρχε, όμως, και άλλος λόγος. Αυτοί που χρησιμοποίησαν έτσι την Ελληνική Σημαία, παραπλανούσαν Αρχές και Κόσμο, ότι εμείς οι Έλληνες, είμαστε Αρνητές, αφού, καλυπτόμενοι, χωρίς να έχουν το δικαίωμα, πίσω από το Σύμβολο της Πατρίδας μας, δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι εκπροσωπούν όλο τον Ελληνισμό. Μέγα λάθος! Δεν είναι παρά μια μικρή μειοψηφία. Ο διχασμός, έχει εισχωρήσει παντού! Οι γνώμες, διίστανται! Οι πιο λογικοί, αποφεύγουν κάθε είδους, διχαστικές συζητήσεις, όπου όπως γίνεται με τα Πολιτικά, οδηγούν σε αντιπαραθέσεις, προστριβές και άλλα. Έτσι ξέσπασε εμφύλιος στην Ελληνική παροικία, μαλλιά-κουβάρια πάρα πολλοί!

Γιατί υπάρχουν και οι φανατικοί κι από τις δυο μεριές όπου φτάνουν στα άκρα. Μα και μέσα στην «πυρηνική» οικογένεια, συμβαίνει να εμβολιάζονται οι κάποιας ηλικίας Γονείς, αλλά και το ένα ή δύο παιδιά και το τρίτο να αρνείται κατηγορηματικά να εμβολιστεί. Οι καβγάδες καθημερινοί και ατελείωτοι, μέχρι που φτάνουν στο σημείο να λένε στο ανεμβολίαστο άτομο της οικογένειας, ότι δεν γίνεται να διακινδυνεύει η ζωή όλων στο σπίτι εξ αιτίας του, ζητώντας του εμμέσως πλην σαφώς, να βρει να μείνει αλλού! Οι συνέπειες, πολύ δυσάρεστες για όλους!

Οικογένειες που είχαν πολύ καλή φιλία για πολλά χρόνια μεταξύ τους ή και συγγένεια ή κουμπαριά, έφτασε να μη μιλιούνται εξ αιτίας του Εμβολιασμού! Πολλοί, τους έκλεισαν την πόρτα, άλλοι πάλι, από ντροπή δεν τους έδιωχναν όταν πήγαιναν επίσκεψη, (ακόμα και εν καιρώ Εγκλεισμού), με αποτέλεσμα να τρέμει η ψυχή τους μήπως κολλήσουν, κάτι που δυστυχώς, έγινε αρκετές φορές!

Με αποτέλεσμα, από ένα άτομο να μολύνονται 10 και 15 άτομα κάθε φορά, όπου κι αυτοί με τη σειρά τους, μόλυναν δεκάδες άλλους και πάει λέγοντας!

Ακόμα και Γάμοι διαλύθηκαν «στο κατώφλι της εκκλησίας», εξ αιτίας αρνητών από τη μια οικογένεια ή την άλλη!

Ξαφνικές διχόνοιες στην Ελληνική Παροικία και όχι μόνο, αλλά εδώ περιοριζόμαστε στους δικούς μας. Γείτονας αποφεύγει το γείτονα, χωριανός το χωριανό, δίνοντας τους να καταλάβουν πως αν είναι ανεμβολίαστοι, δεν επιθυμούν πάρε-δώσε μαζί τους!

Ο Δεκέμβρης γεμάτος γιορτές! Πλησιάζουν Χριστούγεννα, και Πρωτοχρονιά! Ημέρες οικογενειακές, ημέρες αγάπης! Κι εκεί που όλοι περιμέναμε με χαρά λαχτάρα και αγάπη, να σμίξουμε πια με δικούς και φίλους και να γιορτάσουμε όλοι μαζί, όπως παλιά, μια και πέρυσι αλλά και το Πάσχα που πέρασε, όλοι μόνοι, χωρίς ούτε καν τα παιδιά μας, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα! Αν γνωρίζεις ότι ο δικός ο φίλος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν είναι καθόλου, ευκολότερη η απόφαση, ποιους θα καλέσεις ή πού θα πας! Τι γίνεται, όμως, με αυτούς που κρατάνε εφτασφράγιστο μυστικό αν εμβολιάστηκαν ή όχι! Εκεί τι κάνεις, ρωτάς πρώτα κι ανάλογα με την απάντηση, ή προχωρείς στο κάλεσμα ή, αποσύρεις την πρόσκληση; Σας λέω, κουλουβάχατα, χωρίς υπερβολές!

Λες και δε φτάνουν όλα αυτά, προκύπτει καινούριο πρόβλημα! Οι αρνητές τόσο επίμονες και απαιτητικοί, όπου, μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση όσο και κάποιες Πολιτειακές Κυβερνήσεις, άρχισαν να δείχνουν ελαστικότητα στους μη-εμβολιασμένους παραχωρώντας τους, υπό προϋποθέσεις και όρους κάποια δικαιώματα, προς μεγάλη απογοήτευση αυτών που κάποιοι διακινδύνευσαν την υγεία ή τη ζωή τους και για προστασία τους, αλλά και για να μη χάσουν τη δουλειά τους και υποβλήθηκαν στο εμβόλιο. Και οι αντιπαραθέσεις και προστριβές, συνεχίζονται.

Ήδη, προσπαθούν λίγο πολύ όλοι, δεδομένων αυτών που ανέφερα, να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Θα αφήσουν την ηλικιωμένη Μάνα ή Πατέρα, ολομόναχους τα Χριστούγεννα, γιατί ο ένας από τους δυο είναι ανεμβολίαστος; Γνωρίζω, τουλάχιστον 5 τέτοιες οικογένειες στον στενό μου, θα έλεγα, κύκλο όπου για πρώτη φορά, δε θα γιορτάσουν μαζί. Ιδιαίτερα, σε εμάς που ζούμε μακριά από την πατρίδα, και παραμένουμε σταθεροί στα ήθη και έθιμα που διδαχτήκαμε από τους αείμνηστους Γονείς μας, το δίλημμα, πολύ μεγάλο και το αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες, με μεγάλη δυσφορία, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν, γιατί, λίγο πολύ, είναι μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα!

Αναρωτιέμαι, αν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, οι συμπατριώτες μας όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά γενικά στην Ελλάδα!

Πολύ φοβάμαι, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις! Πολύ φοβάμαι, ότι, μολονότι είμαστε «ελεύθεροι» από Εγκλεισμούς αυτή τη στιγμή, πολλές οικογένειες θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα, λόγω Εμφυλίου, που δεν έπρεπε να έχει ενσκήψει στην Ανθρωπότητα! Αρκετά δύσκολη η κατάσταση, χωρίς να δημιουργούνται αυτές οι διαφορές μεταξύ μας.

Ας Ελπίσουμε και ας ευχηθούμε, να πρυτανεύσει η λογική και η αγάπη! Και να υλοποιηθεί το Μήνυμα της Γέννησης του Ιησού! Επί Γης Ειρήνη!

Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

δ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: