e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Πασχαλινό Μήνυμα 2022 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄


  «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τὴν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου ἀπαρχήν, καὶ σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τὸν αἴτιον, τὸν μόνον εὐλογητὸν τῶν Πατέρων, Θεὸν καὶ ὑπερένδοξον».

Ο ιερός υμνωδός, αγαπητοί μου, περιγράφει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο την συγκλονιστική επίδραση της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού στη ζωή μας. Λέγει χαρακτηριστικά ότι εορτάζουμε την αιώνια απαρχή άλλης βιωτής.

Ο Αναστάς Κύριος εγκαινιάζει σήμερα έναν άλλο τρόπο ζωής, διαφορετικό απ’ αυτόν που γνωρίζαμε και νομίζαμε ότι ήταν μοναδικός.

Η νέα ζωή, που η δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού φέρνει, χαρακτηρίζεται από την αποκατάσταση της σχέσης μας με τον Θεό. Μετά την πτώση των πρωτοπλάστων, η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Δημιουργό του είχε διασαλευθεί. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε μόνος του να την επαναφέρει στην αρχική της μορφή. Γι’ αυτό έρχεται ο νέος Αδάμ, ο Χριστός, να ανεβεί επί του Σταυρού και δια της Αναστάσεώς Του να καταστήσει την ανθρώπινη φύση ικανή και πάλι της κοινωνίας με τον Θεό.

Η νέα ζωή, που εγγυάται η Ανάσταση του Κυρίου μας, δεν φοβάται τον θάνατο. Καθιστά τον άνθρωπο ικανό να τον ξεπερνά, να στέκεται πέρα και πάνω απ’ αυτόν και να μπορεί να ζει ελεύθερα, μακριά από καθετί, που μπορεί να του ανακόψει την επιθυμία για πραγματική, πνευματική βιωτή.

Η νέα ζωή, που μας μεταγγίζει ο Αναστάς Ιησούς, αλλάζει τα δεδομένα και των μεταξύ μας σχέσεων. Μέχρι τώρα ο ένας έβλεπε τον άλλον με καχυποψία, τον αντιμετώπιζε ως σκεύος ηδονής, ως αντικείμενο, στο οποίο θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τον εγωισμό του, εκδηλώνοντας την οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά. Όμως, ο Αναστάς Χριστός αποκαθιστά την πεσμένη εικόνα του. Διαμηνύει παντού ότι υπερασπίζεται το πλάσμα Του, όσο αδύναμο και αν είναι, ότι αποτελεί ο ίδιος την εγγύηση της ανόρθωσης των αδικημένων, των θυμάτων βίας και εκμετάλλευσης.

Δίνει όμως και το μήνυμα της δυνατότητας όλων μας να αναστηθούμε. Όσο χαμηλά και αν είμαστε πεσμένοι, ό,τι κι αν έχουμε πράξει, για το οποίο ντρεπόμαστε, μπορούμε να επιστρέψουμε μες από τη μετάνοιά μας, την αλλαγή της ζωής μας, την διαφορετική θεώρηση των άλλων.

Οι άλλοι δεν είναι οι εχθροί μας, είναι εικόνες του ίδιου του Θεού. Αυτός είναι ο κύριος και κατεξοχήν λόγος, για τον οποίο καλούμαστε να συμβιώνουμε με αλληλοσεβασμό, αγάπη, ανοχή συγχωρητικότητα. 

Αγαπητοί μου, η νέα ζωή έχει ήδη ξεκινήσει, ο εγγυητής της, ο Αναστημένος Χριστός είναι παρών και μας καλεί να τον εμπιστευτούμε, να τον ακολουθήσουμε, ώστε να ζήσουμε μέσα σε ειρήνη, υπομονή και αλληλοστηριγμό.
Μακάρι να Τον ακούσουμε και να τον ακολουθήσουμε! 
                         
 Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Ο Μητροπολίτης

† Ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: