e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ο Μητροπολίτης Βίνιτσα πρωτολειτούργησε σε Ενορία της περιοχής του που εγκατέλειψε τη Ρωσική Εκκλησία [photos]

Στις 30 Απριλίου 2022, Σάββατο της Διακαινησίμου, ο Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Sosonka της περιοχής Vinnytsia. Πρόσφατα, η θρησκευτική κοινότητα αυτής της εκκλησίας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να εγκαταλείψει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο κ. Επιφάνιο. 

Μπροστά στην εκκλησία τον Μητροπολίτη Συμεών υποδέχθηκαν παιδιά που υποδέχθηκαν τον Αρχιερέα με ποιήματα και λουλούδια με μια αγελάδα. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για τους χαιρετισμούς και μοίρασε γλυκά στα παιδιά.

Προσευχές για τη νίκη της Ουκρανίας και την ειρήνη σε ουκρανικό έδαφος αναπέμφθηκαν κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν ιερείς από τις επισκοπές Vinnytsia-Bar και Vinnytsia-Tulchyn.

Μετά τη Λειτουργία ακολούθησε παραδοσιακή πασχαλινή πομπή γύρω από τον Ναό, στο τέλος της οποίας ο Μητροπολίτης Συμεών καθαγίασε τις σημαίες της Ουκρανίας και της επισκοπής Vinnytsia-Bar, οι οποίες υψώθηκαν έμπροσθεν του Ναού.

Ο Μητροπολίτης Συμεών συνεχάρη τους ενορίτες για το Πάσχα και τους απηύθυνε αρχιερατικές νουθεσίες. Στους ενορίτες μίλησε και η προϊσταμένη του Stryzhavska OTG, που περιλαμβάνει το χωριό Sosonka, Mikhail Demchenko. Ο αρχηγός της κοινότητας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Συμεών για την πνευματική φροντίδα των κατοίκων του χωριού και τις προσευχές για τη νίκη της Ουκρανίας.

Με τη σειρά του, ο Επίσκοπος ευχαρίστησε τον Mykhailo Demchenko για τη φροντίδα της κοινότητας και των αναγκών της. Λόγια ευγνωμοσύνης από τον Σεβ. Συμεών απευθύνθηκαν στον διευθυντή της Bestinvest-Agrotrade Ιβάν Νεμιρόφσκι, ο οποίος ήταν παρών στη λειτουργία, ο οποίος επίσης υποστηρίζει την εκκλησία στο χωριό Sosonka και την τοπική θρησκευτική κοινότητα.

Τέλος, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού, π. Vasily Korovay, απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό. Ο ιερέας ευχαρίστησε τον Επίσκοπο για τις προσευχές, τους κληρικούς που συμμετείχαν στην εορταστική λειτουργία -για την πνευματική στήριξη και τους ενορίτες του- για την αγάπη τους προς την Εκκλησία και τη λατρεία στην εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας, μαζί με τον πρώην Χοράρχη, επιθυμούσαν να παραμείνουν πιστοί στην Εκκλησία της Μόσχας, αλλά σχεδόν αμέσως οι ενορίτες οργάνωσαν μια νέα Χορωδία στην εκκλησία. Σύμφωνα με τον πρωθιερέα Vasily Korova, σε κάθε Λειτουργία κοινωνούν τουλάχιστον 30-40 πιστοί. Στην Αρχιερατική Λειτουργία το Σάββατο του Πάσχα στη Σοσόνκα ήταν περισσότεροι από πενήντα κοινωνήσαντες.

Πηγή: Υπηρεσία Τύπου της Επαρχίας Vinnytsia-Bar της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU)






































Δεν υπάρχουν σχόλια: