e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Πατριαρχική Λειτουργία της Αποδόσεως του Πάσχα στη Νέα Μηχανιώνα [photos]

 
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πασχα, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μιλήτου κ. Αποστόλου, Ιόππης κ. Δαμασκηνού (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και των Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, Σίμωνος Πέτρας Γέροντος Ελισσαίου, και Ξενοφώντος Γέροντος Αλεξίου.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο άγων τα ονομαστήριά του οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, καθώς και Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστησαν επίσης μοναστικές αδελφότητες, ο κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, και, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι Δήμαρχοι της περιοχής και ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού.

Τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του και τη μεγάλη ευλογία που λαμβάνει να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανήμερα των ονομαστηρίων του, στον ναό που στέγασε τις ελπίδες των προσφύγων στο νέο τους ξεκίνημα μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες τους. «Πηγή πολλών ευλογιών η επίσκεψή σας», υπογράμμισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τετραήμερη επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Μητρόπολη, η οποία γέμισε χαρά τον κλήρο και τον λαό. Ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τώρα που ήρθε η ώρα να ολοκληρώσει την επίσκεψη του, να μην τους ξεχάσει και να συνεχίζει να προσεύχεται στο Φανάρι «καθώς και εμείς παιδιά σας είμαστε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του, καθώς ολοκληρώνει την τετραήμερη επίσκεψή του στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θυσιαστικώς με την πανηγυρική αναστάσιμη Θεία Λειτουργία για την απόδοση της εορτής του Πάσχα και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιουστίνο για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μητρόπολη.

Στην ομιλία του έκανε αρχικά αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κλαίμε για τον πόλεμο. Τον τελευταίο λόγο δεν τον έχουν οι πολέμαρχοι και οι εισβολείς, τον έχει ο γλυκύς Ιησούς, ο φιλάνθρωπος Χριστός. Ο Βασιλεύς της δόξης. Αργά ή γρήγορα η τραγωδία θα λήξει. Ο Θεός θα φέρει την ειρήνη, όχι την ψευδώνυμη ειρήνη του κόσμου, αλλά την δική του, την αληθινή ειρήνη και θα εξαλείψει παν δάκρυον εκ των οφθαλμών αυτών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, μίλησε για την ιστορία της Καλαμαριάς και τη μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε στους πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη γη των πατέρων τους με βίαιο τρόπο. «Μόνη περιουσία είχαν την πίστη, την πατρώα ευσέβεια και την ελληνική αρχοντιά. Έμειναν εδώ, αγάπησαν τη νέα τους πατρίδα και έδωσαν τα φώτα τους εδώ και ακόμα και το αίμα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας», υπογράμμισε ο Παναγιώτατος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στην οποία απευθύνει τις προσευχές του από τον Πατριαρχικό Ναό. «Η Φανερωμένη είναι  πάντα η καταφυγή, η ημέρα και η νύχτα και ακούει τις προσευχές. Να είστε βέβαιοι ότι μας ακούει όλους και μας ενισχύει», τόνισε.

Τέλος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο «στον καλό εργάτη του ευαγγελίου πολλά τα έτη». «Να τον χαίρεστε και να τον χαιρόμαστε. Να τον χαίρεται η Εκκλησία και όλοι μας», πρόσθεσε.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς επέδωσε στον Παναγιώτατο τον Χρυσούν Σταυρό Α΄ Τάξεως μετ’ αστέρος του Ευγενίου Τραπεζούντιου και της Παναγίας Φανερωμένης της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των εκ Προποντίδος και Ανατολικής Θράκης προσφύγων στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του Νίκου Παπαχήστου ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: