e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

«Βασιλεὺς τῶν ὅλων καὶ Κύριος, ἦλθεν τὸν Ἀδὰμ ἀναπλάσασθαι»

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ, τελειόφοιτος Φιλολογίας ΕΚΠΑ 

Η εορτή των Χριστουγέννων αποτελεί την πρώτη μεγάλη γιορτή και δικαίως ονομάζεται ως «Μητρόπολη των εορτών». Και αυτό, όχι γιατί έχουν κάποια σχέση με την γιορτή του κόσμου και του εμπορίου. Αλλά διότι την Αγία Νύχτα που όλοι ζήσαμε, είχαμε την είσοδο του «Μεγάλου Βασιλέως» στις συντεταγμένες του χώρου και του χρόνου.

Δεν θα παραθέσουμε το πλήθος τεκμηρίων για το ότι το φαινομενικά «αδύναμο» βρέφος της Φάτνης έχει βασιλική καταγωγή, ως «Βασιλεύς των βασιλευόντων» ή απόγονος και κληρονόμος του θρόνου του Δαβίδ με «θρόνο επηρμένο και υψηλό» και «ράβδο δυνάμεως στο δεξί Του χέρι», στο οποίο κρατά και διευθύνει τα σύμπαντα. Και μόνο το ένα από τα τρία δώρα των Μάγων (χρυσό) αποδεικνύουν το βασιλικό αξίωμα που διαθέτει.

Όμως, η δική του «Βασιλεία» είναι εντελώς διαφορετική από τα εγκοσμιοκρατικά και υλιστικά δεδομένα του κόσμου αυτού. Η Βασιλεία του θείου Βρέφους της Βηθλεέμ είναι αρχικά βασιλεία ελευθερίας, καθώς δεν εξαναγκάζει κανέναν για να γίνει πολίτης της, αλλά καλεί όλους σε αυτήν ελεύθερα χωρίς ίχνος εξαναγκασμού. Επιπλέον, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, κάθε είδους φυλής, γλώσσας και γένους. Είναι ,ακόμη, βασιλεία αιώνια και αδιάδοχη, διότι ο συγκεκριμένος Ηγεμόνας είναι αθάνατος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εγκόσμιους βασιλείς που ως θνητοί και περιορισμένοι, αποθνήσκουν και εναλλάσσονται, όπως είδαμε για παράδειγμα πρόσφατα στον βρετανικό βασιλικό οίκο, μετά τον θάνατο της μακροβιότερης Μονάρχου. Τέλος, δεν υπάρχει σε αυτού του είδους τη «Βασιλεία» διαδοχή, αλλά κληρονομείται στα μέλη-πολίτες Της ελεύθερα και αγαπητικά.

Ανερμήνευτο μυστήριο, το πώς ο Βασιλέας Χριστός αφήνει τον χερουβικό θρόνο της θείας μεγαλοσύνης Του και έρχεται στον κόσμο σε συνθήκες απόλυτης και έσχατης φτώχειας και εξαθλίωσης. Η έσχατη αυτή φτώχεια δεν συνίσταται στο ότι γεννήθηκε πτωχός, σε ένα σπήλαιο με ζώα, από μια πτωχική οικογένεια, μόνος, χωρίς τις ανέσεις των ευγενών, όπως δυστυχώς ισχυρίζονται μονομερώς, όσοι αρέσκονται στο να ηθικολογούν και να λαϊκίζουν. Αλλά στο ότι ο «Βασιλεύς των όλων», με τη θεία φύση, προσλαμβάνει την ανθρώπινη με σκοπό τον δικό μας «πλουτισμό», τη σωτηρία του ανθρώπου. Διότι, ήρθε για να τον σώσει και να λυτρώσει και όχι να εξαναγκάσει ή να φοβίσει.

Αγαπητοί, ένα εκλεκτός επίσκοπος που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, κάλεσε στο τελευταίο μήνυμά του προτρεπτικά: « να μην παίζουμε με την σωτηρία μας» Kαι επειδή δεν νοείται «βασιλεία» χωρίς «Βασιλέα», σήμερα, Χριστούγεννα, ας πάρουμε απόφαση ότι για να κερδίσουμε την πολυπόθητη σωτηρία και λύτρωσή μας, χρειάζεται να «ενθρονίσουμε» μέσα μας τον αιώνιο «Βασιλέα των ψυχών μας», ώστε να γίνει Αυτός Άρχοντας και Κυβερνήτης της ζωής μας. Διότι, Εκείνος είναι η αληθινή αγάπη, αλήθεια, ειρήνη και ζωή. Αυτός που σήμερα στο παγωμένο σπήλαιο της Βηθλεέμ γεννήθηκε και στο Άγιο Ποτήριο το πρωί σε όλους προσφέρθηκε!

Χριστούγεννα με Εκείνον που γεννήθηκε λοιπόν!

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, με υγεία, χαρά και κάθε καλό!

Χριστούγεννα 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: