e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Όλοι φυλλορροούν. Ο Χριστός μένει στον αιώνα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής προ Χριστού Γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου 2022

(Ματθ. Α΄ 1-25 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Με έναν γενεαλογικό κατάλογο, φαινομενικά βαρετό, ξεκινά το σημερινό Ευαγγέλιο. Όμως, στην Αγία Γραφή, τίποτα δεν γράφεται άνευ λόγου και αιτίας. Η κάθε λέξη έχει τη θέση, την αξία και τη σκοπιμότητά της.

Ο εν λόγω κατάλογος δεν παρατίθεται ασκόπως, ούτε συνιστά ένα αυθαίρετο σύνολο ονομάτων. Θέλει να δείξει περίτρανα ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι πρόσωπο ιστορικό, με κατά σάρκα, προγόνους και συγγενείς, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ανάμεσά τους και άνθρωποι αμαρτωλοί, οι οποίοι έσφαλαν, όπως ο προφητάναξ Δαυίδ, ο οποίος άρπαξε με δόλο την γυναίκα του στρατηγού Ουρία του Χετταίου, παραβιάζοντας το θέλημα του Θεού και δεχόμενος με συντριβή την δίκαιη τιμωρία του.

Από τον βασιλικό οίκο του Δαυίδ κατάγεται ο Σωτήρας, αφού από αυτόν προήρχετο ο ευσεβής, γήινος θετός Του πατέρας, Ιωσήφ. Το ίδιο ίσχυε και για την Παναγία και αειπάρθενη Μαρία, την μητέρα Του.

Στη συνέχεια, ο ιερός Ευαγγελιστής αφηγείται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, τόσο πριν, όσο και μετά την γέννηση του Χριστού. Διασαφηνίζεται ότι η Μαρία συνέλαβε με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και όχι με σαρκική γήινη ένωση. Αυτό ουδέποτε συνέβη πριν στην ιστορία του κόσμου και ουδέποτε θα ξανασυμβεί. Υπήρξε ένα γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η Παρθένος Μαρία υπάκουσε στο θείο θέλημα και έγινε το σκεύος εκλογής του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων.

Όλα αυτά τα γεγονότα τα είχε προαναγγείλει ο Προφήτης Ησαΐας και αιώνες πριν και άλλοι μεγάλοι Προφήτες της Παλιάς Διαθήκης. Όλα αυτά τα υπενθύμισε ο Άγγελος Κυρίου στον Ιωσήφ, κατανικώντας τις αμφιβολίες και τις αρνητικές σκέψεις, που ως άνθρωπος ήταν αναμενόμενο να κάνει. Ο Ιωσήφ έδειξε πλήρη κατανόηση και υπακοή στο θείο θέλημα και καλή θέληση και πίστη, αποτελώντας πρότυπο για κάθε Χριστιανό, ανά τους αιώνες. Κατανικώντας τους φόβους του, έδειξε σεβασμό και εμπιστοσύνη στην Θεοτόκο και το βρέφος «Εμμανουήλ», που έφερε στον κόσμο, για να τον αγιάσει και να τον σώσει.

Η παράθεση του καταλόγου δείχνει ότι οι γενιές και οι φυλές των ανθρώπων έρχονται και παρέρχονται. Η ζωή, όση κι αν είναι, κάποτε θα τελειώσει. Το κάθε φύλλο στο δέντρο της ζωής θα μαραθεί και θα πέσει. Μόνον ο Χριστός μένει στον αιώνα! Ας Τον πιστέψουμε και ας Τον λατρέψουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: