e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής πρώτος εκτελεστικός διευθυντής του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington

O Ιερολογιώτατος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού​ Θρόνου​, διορίστηκε ως ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Θα επανέλθει επίσης στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ως καθηγητής θεολογίας και μέλος του διδακτικού προσωπικού, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και την περίοδο 1995 έως 2002.

Αποδεχόμενος τον διορισμό του, ο π. Χρυσαυγής δήλωσε τα εξής: «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνεται από τη θέση του πρώτου διορισθέντος διευθυντού του Ινστιτούτου Huffington να επαναφέρω μία οικουμενική – και με αυτό εννοώ παγκόσμια –  θεώρηση της ζωής της Εκκλησίας στη Σχολή και στους φοιτητές μας, μέσω της ταπεινής διακονίας και εμπειρίας μου στην ευρύτερη Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, επεσήμανε τα ακόλουθα: «Χαιρόμαστε για τον διορισμό του Ιερολογιωτάτου Δρ. Ιωάννου Χρυσαυγή ως πρωτοδιορισθέντος εκτελεστικού διευθυντού του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington. Οι διακεκριμένες ικανότητες και το εξαιρετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο του π. Ιωάννου αρμόζουν απολύτως με το ρόλο επιρροής που θα διαδραματίσει από τη συγκεκριμένη θέση. Είθε η εργασία του να φωτίσει το μονοπάτι που οδηγεί στην χριστιανική ενότητα και αλληλοκατανόηση».

Ο π. Χρυσαυγής σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία, όπου συνίδρυσε το St. Andrew’s Theological College, τη πρώτη ακαδημαϊκά αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στη χώρα. Επίσης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Είναι κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής από το 1995, έχοντας υπηρετήσει ως θεολογικός σύμβουλος στο Τμήμα Διορθόδοξων και Οικουμενικών  Υποθέσεων, και συνεχίζει να υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχου για θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βλαδιμήρου, καθώς και ο πρώτος που αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής στο Sydney College of Divinity. Οι πολυάριθμες εκδόσεις του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και επικεντρώνονται στην αρχαία Εκκλησία και την ασκητική Παράδοση, καθώς και στη θεολογία του περιβάλλοντος και τον ρόλο της Εκκλησίας στον κόσμο. Τα πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκδόσεις: Creation as Sacrament: Reflections on Ecology and Spirituality (Bloomsbury, 2019), The Letters of Barsanuphius and John: Desert Wisdom for Everyday Life (Bloomsbury, 2022), και Theology, Ecology, and Ecumenism: Reflections of an Innocent Sojourner (Washington Theological Consortium, 2023).

Η ίδρυση του Ινστιτούτου κατέστη δυνατή χάρη στη γενναιοδωρία του αξιότιμου κ. Michael Huffington, ενός διακεκριμένου φιλάνθρωπου και πιστού ελληνορθόδοξου χριστιανού, ο οποίος δώρισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυσή του, καθώς και από μια αντίστοιχη δωρεά 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αποστολή του Ινστιτούτου θα είναι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των υπόλοιπων χριστιανικών ομολογιών μέσω προγραμμάτων, εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων. Το Ινστιτούτο θα βρίσκεται σε επικοινωνία με το ομόλογο στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού κ. Γεώργιος Μ. Καντώνης δήλωσε: «Οι τόσο γενναιόδωρες συνεισφορές, από τον κ. Michael Huffington και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, μας έδωσαν τη δυνατότητα να ιδρύσουμε αυτό το νέο Ινστιτούτο. Τα εξίσου εξαιρετικά χαρίσματα που κομίζει ο π. Χρυσαυγής ως διακεκριμένος λόγιος και ηγετική φωνή στον διάλογο της Ορθοδοξίας με άλλες εκκλησίες, θα μας φέρουν πιο κοντά στο όραμά μας να καταστούμε το ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο της Εκκλησίας μας στην Αμερική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: