e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Κάθε επιλογή, σύμφωνα με τη βολή και το συμφέρον μας, σημαίνει αίρεση

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου 

 16 Ιουλίου 2023

(Ματθ. ε΄ 14-19)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Ό,τι λέει, αγαπητοί μου, ο Κύριος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή προς τους μαθητές Του, αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικά τον κανόνα ζωής και τον φάρο που φωτίζει τον δρόμο των δικαίων, των Αγίων, των Πατέρων, της Εκκλησίας, αλλά και κάθε πιστού, ανά τους αιώνες. Όλοι οι Πατέρες και οι Άγιοι των αιώνων έζησαν με βάση τις σωτήριες αυτές αρχές και διδασκαλίες του Ιησού. Υπήρξαν στη ζωή τους καθαροί, διαυγείς και κρυστάλλινοι, ορατοί από παντού, σαν πόλη που στέκεται στην κορυφή του λόφου και είναι ορατή από όλους.

Δεν έμειναν στα λόγια και τις θεωρίες, όπως δυστυχώς οι πιο πολλοί από εμάς, αλλά τα έκαναν πράξη, γνωρίζοντας ότι «πράξις εστί θεωρίας επίβασις» και ότι άνευ των καλών έργων η σωτηρία είναι αδύνατη. Όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος στην επιστολή του, δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό, τον Οποίον δεν τον είδαμε ποτέ και να μην ευεργετούμε τον συνάνθρωπό μας, τον οποίο βλέπουμε κάθε μέρα. Είναι άκρως υποκριτικό, στον πάσχοντα και τον αναξιοπαθούντα αδελφό μας να ευχόμαστε απλώς, χωρίς να κάνουμε κάτι που μπορούμε, εμπράκτως γι’ αυτόν.

Όλοι οι Δίκαιοι και οι Άγιοι, αλλά και οι αληθινοί πιστοί, εφάρμοσαν πλήρως, χωρίς αμφισβητήσεις, αστερίσκους και επιλεκτικότητα τα θεία διδάγματα της πίστης. Διότι κάθε επιλογή, σύμφωνα με τη βολή και το συμφέρον μας, σημαίνει αίρεση και καθετί, ακόμη και το φαινομενικά μικρό και ασήμαντο, έχει τη θέση του και τίποτα δεν έχει θεσπιστεί άνευ λόγου και αιτίας, μέσα στην Εκκλησία.

Ο νόμος του Θεού, ο οποίος εμπεριέχεται μέσα στην Καινή Διαθήκη, δεν ήλθε να ισοπεδώσει και να εξαφανίσει ότι θετικό και σωστό είχε θεσπιστεί και γραφεί προηγούμενα, αλλά να το συμπληρώσει και να το ολοκληρώσει! Εξάλλου, η Εκκλησία δεν δίστασε να αναγνωρίσει ως μεγάλους Αγίους τις μέγιστες μορφές της Παλαιάς Διαθήκης, Προφήτες και Δικαίους, οι οποίοι ακόμη και σε προχριστιανικές εποχές, κήρυξαν τον λόγο του Θεού στους ασεβείς, δεχόμενοι πολλές φορές τις φρικτές συνέπειες.

Το παράδειγμα όλων αυτών, οφείλουμε απαρέγκλιτα να τηρήσουμε κι εμείς, αν θέλουμε να κερδίσουμε περίοπτη θέση στην Βασιλεία του Θεού. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: