e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου


Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στην Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
27 Αυγούστου 2023

Πανοσιολογιώτατε,
Μουσικολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, παρουσιάζεται στο Χριστό ένας πλούσιος νέος. Ενδιαφέρεται, να κερδίσει την αιωνιότητα, ενθουσιασμένος από το λόγο του Χριστού. Ως θρήσκος νέος της εποχής, αυστηρών αρχών και τηρητής του Μωσαϊκού Νόμου, θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος από τον εαυτό του, παρ’ όλα αυτά, μετά την προσωπική γνωριμία με τον Κύριο, επείσθη πως κάτι του λείπει.
        Οι διατάξεις του Νόμου, την εποχή εκείνη, δεν είχαν κερδίσει την ελεύθερη θέληση του ανθρώπου. Αντίθετα, τον ανάγκαζαν, να γονατίζει μπροστά στην απειλή φοβερών αντιποίνων. Καμία ελεύθερη υποταγή στην προσταγή, απλά συστολή μπροστά στην απειλή των φοβερών κυρώσεων του Μωσαϊκού Νόμου.
        Οι διατάξεις της Εβραϊκής Νομοθεσίας, τιμωρούσαν αυστηρά τον άνθρωπο, περιορίζοντας τη δύναμη του ηθικού κακού. Δεν μπορούσαν, όμως, να βοηθήσουν εσωτερικά τον άνθρωπο, να απαλλαγεί η συνείδησή του από την επίδραση του κακού.
        Από την ομολογία του πλουσίου νέου, κατανοούμε ότι τα προβλήματα της συνειδήσεως δε λύνονται με την παροχή υλικών αγαθών και με την εφαρμογή του Μωσαϊκού Νόμου, ο οποίος μπορούσε να προετοιμάσει τον πιστό Ιουδαίο, να δεχθεί το χριστιανικό φως, όταν δεν αγκιστρωνόταν στις καταναγκαστικές του διατάξεις.
        Ο Ιησούς, απαντώντας στο ερώτημα του νέου, του υπενθύμισε τις βασικές διατάξεις του Νόμου: «εἰ θέλεις εἰσελθεῖν εἰς τήν ζωήν, τήρησον τάς ἐντολάς, οὐ φονεύσεις καί ἀγαπήσεις τόν πλησίον σου ὡς σεαυτόν».
        Ο νεανίσκος της περικοπής διαβεβαίωσε τον Κύριο ότι στο νόμο του Θεού πειθάρχησε από μικρή ηλικία: «πάντα ταῦτα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου».
        Επειδή ο Ιησούς διεπίστωσε ότι, τα όσα ομολογούσε ο νέος ήταν καλοπροαίρετα, γι’ αυτό, απευθυνόμενος στην καλή του θέληση, του απαντά: «εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τά ὑπάρχοντα καί δός πτωχοῖς καί δεῦρο ἀκολούθει μοι».
        Είσαι αξιέπαινος, σύμφωνα με την ομολογία σου. Τώρα σού δίδεται η ευκαιρία, να γίνεις ο αληθινά πνευματικός άνθρωπος, εφ᾽ όσον επιθυμείς την αιώνια ζωή. Τελειότητα ζήτησε κι αυτή η τελειότητα δεν επιτυγχάνεται, όταν η ψυχή είναι σφιχτοδεμένη στην ύλη, θεοποιεί την ύλη, σπαταλώντας τα πνευματικά του κεφάλαια.
        Δυστυχώς, ο πλούσιος νέος δε συμμορφώθηκε στην υπόδειξη, μελαγχόλησε και απομακρύνθηκε από τον κύκλο των ακροατών του Χριστού. «Ἀπῆλθε λυπούμενος»!
        Ιδού η σύγκρουση δύο κόσμων. Η τελειότητα που επιζητούσε απαιτούσε θυσία. Η ύλη θα θυσιαζόταν για την απελευθέρωση της ψυχής και για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πτωχών αδελφών της εποχής εκείνης. Στη σύγκρουση αυτή επικράτησε η δύναμη της ύλης και καταπνίγηκε ο διακαής πόθος της τελειότητος.
Σήμερα, που κριτήριο της ανθρώπινης αξίας είναι το χρήμα και τα κοσμικά αξιώματα, πόσο δύσκολο είναι για τους νέους μας, να παραμένουν ανεπηρέαστοι από τις αντιλήψεις της εποχής μας περί αξιών. Πώς θα τους προφυλάξουμε, όταν το φρόνημά μας, είναι αποκλειστικά η «θέωση» της ύλης, σε όλες τις μορφές και τα σχήματα;
        Ας καθοδηγήσουμε τους νέους μας, που έχουν την ίδια δίψα με το νεανίσκο του σημερινού Ευαγγελίου, στις πηγές της αληθινής και ενεργού πίστεως. Ας τους προσφέρουμε παραδείγματα αιώνιας αξίας και υπεροχής, όπως ο σήμερον εορταζόμενος μεγαλομάρτυς Φανούριος.
        Εν κατακλείδι, θα σας παρακαλούσα, να στρέψουμε την προσευχή μας στην ιδιαιτέρα πατρίδα μας και στους πυρόπληκτους αδελφούς μας που δοκιμάζονται από την απειλή της πυρκαγιάς, και συγχρόνως να ευχαριστήσουμε, προσευχητικώ τω τρόπω, όλους όσοι, με θυσιαστικό τρόπο, ξεπερνούν εαυτούς, συνδράμοντας στην κατάσβεσή της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: