e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Εξεδήμησε προς Κύριον ο 94χρονος Αρχιμανδρίτης ΑΛΕΞΙΟΣ ΞΕΝΟΣ, πρ. Ιεροκήρυκας Ζακύνθου

Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Μετά από ολιγόμηνη ταλαιπωρία της υγείας του, ο Αρχιμανδρίτης ΑΛΕΞΙΟΣ ΞΕΝΟΣ, πρώην Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, αφήκε την τελευταία πνοή του και εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα, 11.9.2023, στην προχωρημένη ηλικία των 94 ετών.  

Ο αοίδιμος π. Αλέξιοςκατά κόσμον Νικόλαος Ξένος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο τον Μάρτιο του 1930. Μετά τα εγκύκλια γράμματα, σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Αφού εντάχτηκε στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, λαμβάνοντας το όνομα "Αλέξιος", χειροτονήθηκε Διάκονος στην ανωτέρω Μονή, στις 9 Αυγούστου 1959, από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Αλέξιο. Ο ίδιος Μητροπολίτης στην ίδια Μονή τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο στις 19 Δεκεμβρίου 1960, προχειρίζοντάς τον και Αρχιμανδρίτη.

Διετέλεσε Εφημέριος του προσωρινού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου του Μώλου έως τον διορισμό του ως β΄ Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, το 1969.

Έκτοτε, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, διακόνησε την τοπική Εκκλησία επί σειρά ετών ως Πρωτοσυγκελλεύων και τα τελευταία χρόνια ως Εφημέριος του Ναού Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου και της Γυναικείας Μονής Ελευθερωτρίας.

Ας έχουμε την ευχή του! Αιωνία η μνήμη του!

[Σημείωση: Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναλυτικότερη αφιερωματική αναφορά στον βίο και την πολιτεία του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: