e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ουκρανία: Πρώτος εορτασμός με βάση το νέο ημερολόγιο σε εκκλησία του Ζιτόμιρ

Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εορταστική Λειτουργία στη Σκράγλιβκα της περιοχής Ζιτόμιρ, σύμφωνα με το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο. Στη λειτουργία προσήλθαν όχι μόνο κάτοικοι της Σκράγλιβκα, αλλά και άλλων χωριών. Πρόκειται για την πρώτη εκκλησιαστική γιορτή της εν λόγω ενορίας μετά τη μετάβασή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο επίσκοπος Παΐσιος της επισκοπής Ζιτόμιρ – Όβρουτς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έκανε δηλώσεις στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση: «Σήμερα, σύμφωνα με το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο, είναι η ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και η κοινότητα αυτή πήρε το όνομά της από αυτόν τον Απόστολο. (…) Αυτή είναι η πρώτη εκκλησιαστική γιορτή με βάση το συγκεκριμένο ημερολόγιο για αυτή την ενορία, καθώς και στο καθεστώς της Τοπικής Εκκλησίας», δήλωσε ο επίσκοπος.

Η Λιουμπόβ Ορελ, κάτοικος της Σκράγλιβκα, δήλωσε ότι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου εντάχθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023. Η απόφαση για τη μετακίνηση ελήφθη με πλειοψηφία των πιστών. «Συγκεντρώσαμε 150 άτομα. Ήρθαμε εδώ. Φυσικά, λέμε ότι η μετάβαση έγινε λίγο-πολύ λακωνικά», δήλωσε. Μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η εβδομηντάχρονη Τετιάνα Μιχαιλένκο λέει ότι δεν πήγαινε στην εκκλησία μέχρι που εντάχθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

© Πνευματικό Μέτωπο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: