e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η εμπιστοσύνη στον Θεό άλλαξε τη ζωή τους

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή Α΄ Λουκά, 24 Σεπτεμβρίου 2023

(Λουκ 5, 1-11)

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Ο ιερός ευαγγελιστής παρουσιάζει σήμερα την πρώτη συνάντηση του Κυρίου με τους μαθητές και εν συνεχεία αποστόλους Του. Ο Κύριος, ευρισκόμενος στην περιοχή της λίμνης Γεννησαρέτ, αντικρίζει για πρώτη φορά τον Πέτρο και τους υιούς του Ζεβεδαίου, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς, ήταν όλοι τους αλιείς στο επάγγελμα. Μετά από ώρες νυχτερινής εργασίας οι μελλοντικοί μαθητές του Κυρίου καθάριζαν τα δίχτυα τους, απογοητευμένοι από την κακή ψαριά τους. Ο Κύριος προέτρεψε τον Πέτρο να ξαναβγούν ανοιχτά και ρίξουν εκ νέου τα δίχτυα. Ο Πέτρος, παρόλο που γνώριζε ότι η ώρα ήταν ακατάλληλη για ψάρεμα, εμπιστεύθηκε τον Κύριο και η πίστη του δικαιώθηκε, γιατί τα δίχτυα τους γέμισαν ψάρια.

Η εμπιστοσύνη που έδειξαν ο Πέτρος και οι υιοί του Ζεβεδαίου ήταν αδελφοί μου η ευκαιρία εκείνη να δείξουν την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη – πίστη στον Κύριο. Οι Άγιοι Απόστολοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Κυρίου, όχι έναν από τους πολλούς νομοδιδασκάλους, αλλά τον Υιό του Θεού που με θαυμαστό τρόπο κατέκτησε τις ψυχές τους. 

Παρατηρώντας τους πρώτους μαθητές του Κυρίου, εκ πρώτης όψεως βλέπουμε ως κοινό στοιχείο την επαγγελματική τους προέλευση, ήταν αλιείς. Εκείνο όμως που μπορούμε να διακρίνουμε, με μια ουσιαστικότερη ματιά, είναι ότι το κοινό στοιχείο, το οποίο τους άλλαξε τη ζωή και από απλούς αλιείς τους έκανε αλιείς ψυχών, ήταν η εμπιστοσύνη – πίστη στον Θεό. Την εμπιστοσύνη αυτή των μαθητών και αποστόλων στο πρόσωπο του Κυρίου καλούμαστε κι εμείς να μιμηθούμε σήμερα και κάθε μέρα. Αμήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: