e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Αγάπη ώς τον σταυρικό θάνατο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

Κυριακή προ της Υψώσεως, 10 Σεπτεμβρίου 2023

(Ιω 3, 13-17)

Του π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΟΜΟΝΗ

Ο ιερός συγγραφέας μάς παρουσιάζει ένα τμήμα από την συνομιλία του Κυρίου με τον Νικόδημο, έναν Ιουδαίο άρχοντα από την τάξη των Φαρισαίων. Στο απόσπασμα αυτό της συνομιλίας των δυο ανδρών, ο Κύριος παρουσιάζει στον Νικόδημο την σχέση του με τον Θεό και την αποστολή Του σ’ αυτόν τον κόσμο, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον σταυρικό Του θάνατο και το τι σημαίνει αυτή η θυσία για τον άνθρωπο.

Γνωρίζοντας ο Κύριος τη βαθειά γνώση της Παλαιάς Διαθήκης, «του νόμου» δηλαδή από τον Νικόδημο, αναφέρεται στο γεγονός της υψώσεως του χάλκινου φιδιού από τον Μωυσή στην έρημο για να προστατεύσει τους Ισραηλίτες από τα δαγκώματα των φιδιών που θα τους προξενούσαν τον θάνατο. Η παραπάνω  παλαιοδιαθηκική αναφορά αποτελεί ίσως ένα μέσο επεξήγησης της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, ο οποίος με τον μοναδικό και ανεπανάληπτο θυσιαστικό τρόπο αυτό παρεμβαίνει και σώζει το ανθρώπινο γένος. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ιερός συγγραφέας «ο Θεός αγάπησε τόσο τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στον θάνατο τον Υιό του,  για να μην χαθεί όποιος πιστεύει σε αυτόν, αλλά να αποκτήσει αιώνια ζωή» (Ιω 3, 16).

 Ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί το σύμβολο και την αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σωτηριολογικής παρέμβασης του Θεού, ο οποίος επεμβαίνει σωστικά και επαναφέρει τον άνθρωπο από τον θάνατο στην αιώνια ζωή.  Το διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα, όπως παρουσιάζεται μες από την γραφίδα του ευαγγελιστή Ιωάννη, μας βοηθά να αντιληφθούμε το εύρος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Μιας Αγάπης μακριά και πέρα από κάθε φιλοσοφική θεώρηση και στοχασμό. Μιας Αγάπης που φθάνει ώς τον σταυρικό θάνατο του Κυρίου. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: