e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Λουθηρανών Εσθονίας: Το τερατώδες αμάρτημα του πολέμου στην Ουκρανία πλήττει και το φυσικό περιβάλλον

Κείμενο - παρουσίαση: π. Παν. Καποδίστριας

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου των Λουθηρανών της  Εσθονίας, Urmas Viilma, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την Οικουμενική Συνάντησή του με τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, μαζί με ηγέτες ή εκπροσώπους όλων των Εσθονία Εκκλησιών, το εσπέρας της 19ης Σεπτεμβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ναό του Ταλλίν.

Ανάμεσα στα πολλά κι ενδιαφέροντα που ανέφερε, ομίλησε εμφατικά για τον ήδη καταδικασμένο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, για το τερατώδες αμάρτημα του πολέμου έναντι τόσο των ανθρώπων, αλλά κι έναντι της ίδιας της ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Τις συνέπειες του πολέμου από τα απλούστερα έως και του πυρηνικού κινδύνου, πολλές γενιές ανθρώπων θα υφίστανται ,ώσπου να αποκατασταθεί η ζημιά της αμαρτίας αυτής.

Αξιοσημείωτο, εξάλλου, είναι ότι πλάι στον τίτλο "Πράσινος Πατριάρχης", ο Αρχιεπίσκοπος Urmas Viilma, προσέθεσε τον τίτλο: «Πατριάρχης της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης».

Ας δούμε τι ακριβώς ανέφερε:

"[...] Παναγιώτατε, καταδικάσατε τον κατακτητικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως έκαναν όλοι οι ηγέτες των εκκλησιών-μελών του Εσθονικού Συμβουλίου Εκκλησιών στην κοινή τους δήλωση την άνοιξη του 2022. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι ανεπιφύλακτα αμαρτωλός. Η αμαρτία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να ευλογηθεί. Τα αιμορραγικά σημάδια αυτού του τερατώδους αμαρτήματος του πολέμου πονούν χιλιάδες οικογένειες σήμερα που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα στον πόλεμο, στα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων πολέμου που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ευρώπη και πολλοί από τους οποίους έχουν βρει και φυσικό καταφύγιο και πνευματικό σπίτι στις εκκλησίες μας στην Εσθονία. 

Δυστυχώς, δεν έχουμε μιλήσει ακόμη πολύ για το αμάρτημα πολέμου της Ρωσίας ενάντια στη ζωή και το φυσικό περιβάλλον της Ουκρανίας. Τα δεινά της φύσης, που αυξάνονται κάθε μέρα του πολέμου, έχουν πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα κατεστραμμένων και ερειπωμένων χωραφιών και δασών, μολυσμένων ποταμών, πόλεων που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς και χωριών που κατέστησαν ακατοίκητα, συν τον κίνδυνο ακτινοβολίας από πυρηνικούς σταθμούς. Πολλές ανθρώπινες γενιές θα πρέπει να εργαστούν για να σβήσουν αυτή την αμαρτία και να αναπληρώσουν τη ζημιά. Μας μένει όμως τόσος χρόνος...

Σας ευχαριστώ, Παναγιώτατε, για την προσοχή σας σε όλα αυτά. Σας ευχαριστώ επίσης που ήρθατε να επιβεβαιώσετε και να ενθαρρύνετε τα μέλη του Ορθόδοξου ποιμνίου σας, καθώς και όλους τους άλλους Χριστιανούς στην Εσθονία, σε αυτούς τους δύσκολους και κρίσιμους καιρούς, που παρακολουθούμε μαζί. Τολμώ να επιβεβαιώσω ότι, εκτός από τον τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη», σας άξιζε ο τίτλος του «Πατριάρχη της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης». [...]"

Δεν υπάρχουν σχόλια: